Nog är det en tomat!

Kolla denna! 
 
 
Ja, den är pytteliten. Men visst är det en tomat! 💚💚💚 

Den vedervärdige mannen från Säffle av Maj Sjöwall och Per Wahlöö

 
 
En vårnatt år 1971 beger sig en man till Sabbatsbergs sjukhus, utrustad med en armébajonett, för att ta livet av en man - förtidspensionerade poliskommissarie Stig Nyman möter en mycket blodig död i sin sjukhussal. 
 
Martin Beck och Einar Rönn kallas genast till sjukhuset, och får genast sätta fart på utredningen. Det visar sig snart att kollegan Kollberg hade Nyman som befäl under sin tid som fallskärmsjägare - på den tiden kallades Nyman just Den vedervärdige mannen från Säffle. Och det visar sig allt att han var värre än vedervärdig. 
 
Under tiden som polis hade Nyman alltid en kollega, Harald Hult, som höll honom bakom ryggen. Rönn får nu i uppdrag att titta på eventuella JO-anmälningar - och det finns en uppsjö. Det visar sig snart att en f d poliskonstapel ligger bakom en stor del av anmälningarna, och genast har polisen något konkret att nysta i... 
 
Det blir - som ni förstår av det äldre omslaget ovan - en väldigt stormig historia. Brottet i sig känns som om det tar mindre plats än den skarpa samhällskritiken. Det är rappt och vasst och lagom spännande - på något sätt gör det inte så mycket att man vet vem förövaren är i relativt god tid innan själva upplösningen - det är bra ändå. 
 
 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Jag vet allt det här: en internmedicinsk roman av Annika Paldanius

Jag fick tips om denna av en tjej på jobbet - de hade läst den i hennes bokcirkel och hon tyckte hemskt mycket om den. Jag hade aldrig hört talas om den, men kikade in på Goodreads och såg att den fått fina betyg och när jag hittade den i en av mina appar så var det givet att läsa!
 
Det handlar om tre unga kvinnliga läkarstudenter i Göteborg - Anna, Fanny och berättaren, Hanna. Dels är det studentliv, fest, killar och korridorskultur, dels är det all kunskap och allt de lär sig i skolan och på praktik som hela tiden cirkulerar i huvudet och som tar upp massor av plats, även i vardagen. Medicinska termer dyker upp i de mest världsliga situationer och jag tycker att det är otroligt spännande och intressant.
 
Något annat som hela tiden finns nära är döden, och när den kommer närmare än de hade kunnat tro blir allt det mjuka täckt av något hårt. Hur går man vidare?
 
Göteborgsskildringarna är också underbara - jag älskar som bekant när saker och ting stämmer. Det gör de här! 
 
Jag blir på sätt och vis påmind om Ju mer jag ser dig av Louise Boije af Gennäs här, dessa glittrande, tuffa tjejer med outtömlig energi men som samtidigt plågas av ångest och psykisk ohälsa. Konstanta analyser av alla situationer - det är både skrämmande och otroligt effektfullt. Jag tyckte mycket om den och rekommenderar den varmt! 
 
 
Andra som har skrivit om boken: Ylvas läsdagbok, Onekligen, Med näsan i en bok, Bokblomma
 
Boken finns att köpa här eller här