Den vedervärdige mannen från Säffle av Maj Sjöwall och Per Wahlöö

 
 
En vårnatt år 1971 beger sig en man till Sabbatsbergs sjukhus, utrustad med en armébajonett, för att ta livet av en man - förtidspensionerade poliskommissarie Stig Nyman möter en mycket blodig död i sin sjukhussal. 
 
Martin Beck och Einar Rönn kallas genast till sjukhuset, och får genast sätta fart på utredningen. Det visar sig snart att kollegan Kollberg hade Nyman som befäl under sin tid som fallskärmsjägare - på den tiden kallades Nyman just Den vedervärdige mannen från Säffle. Och det visar sig allt att han var värre än vedervärdig. 
 
Under tiden som polis hade Nyman alltid en kollega, Harald Hult, som höll honom bakom ryggen. Rönn får nu i uppdrag att titta på eventuella JO-anmälningar - och det finns en uppsjö. Det visar sig snart att en f d poliskonstapel ligger bakom en stor del av anmälningarna, och genast har polisen något konkret att nysta i... 
 
Det blir - som ni förstår av det äldre omslaget ovan - en väldigt stormig historia. Brottet i sig känns som om det tar mindre plats än den skarpa samhällskritiken. Det är rappt och vasst och lagom spännande - på något sätt gör det inte så mycket att man vet vem förövaren är i relativt god tid innan själva upplösningen - det är bra ändå. 
 
 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: