Främlingsleguanen av Martina Montelius

I och med en kombination av "mycket att göra" i största allmänhet och bloggens lilla kollaps ligger jag långt efter med mina recensioner. Därmed kanske det blir lite kortare inlägg om diverse böcker jag har läst framöver - mest för att det känns jobbigt att ha dem liggande i utkasten ;-) Men - jag tidsinställer dem lite grann över veckan som kommer åtminstone, så får vi se var vi landar helt enkelt! Numera numrerar jag ju inte inläggen, så det spelar mindre roll i vilken ordning de dyker upp! 
 
Det är lustigt med Martina Montelius, för jag störde mig något ofantligt på henne när hon var med i På Spåret för några år sedan. Sedan läste jag Ulf gråter förra våren och lyssnade på Oscar Levertins vänner strax därefter och var ganska såld. Och så i höstas var det författarfrukost med henne på Mölnlycke Kulturhus och efter det, och ett antal avsnitt av Lunch med Montelius, är jag fullständigt förälskad på ett ganska platoniskt vis. 
 
Nåväl! Främlingsleguanen är hennes debutroman. Ett barn har sagt upp sig från förskolan. Hens föräldrar befinner sig på någon sorts avmagringsanstalt i Schweiz, och barnet är ensamt hemma tillsammans med sin leguan. Personalen har inte vidtagit åtgärder. Leguanen talar bara tyska och barnet får försöka upprätthålla deras gemensamma existens genom att leta efter pengar och chokladkex i lägenheten, och genom att gå omkring i grannskapet hos olika tanter, höghus och pissgubbar. 
 
Nog är det absurt, nog är det skälmskt och satiriskt och allmänt vansinnigt. Men hysteriskt roligt och fantastiskt välskrivet. Detta språk, mina vänner! Helt ljuvligt. Egensinnigt, oförutsägbart, brådmoget och alldeles underbart. Men var inte rädd för pretention - det lutar delvis åt det hållet. Liksom det något obegripliga. 
 
Främlingsleguanen har blivit pjäs som spelas på Montelius teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Av det jag har hört är även den lysande! 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: