Slakthus 5 av Kurt Vonnegut Jr.

       
 
 
Min att-läsa-lista på Goodreads är minst sagt diger. 994 titlar finns på den just nu, och jag fick för mig att jag kanske skulle försöka börja beta av den lite grann, nu under de mörka månaderna då läsning lockar mer än under de ljusa sommarkvällarna. Nu råkar det ju vara så att jag hela tiden fyller på den förbaskade listan - men denna stod först på sida ett, sagt och gjort - då börjar vi där! 
 
En riktig klassiker, förstås, men jag har inte läst mer än några utdrag tidigare. Egentligen är det ju inte min grej alls, men det är något med dessa riktiga klassiker som gör mig nyfiken ändå. Och jag har ju sagt att jag ska vidga mina vyer, så det är väl bara att sätta fart med det där. 
 
Billy Pilgrim är vår huvudperson. Efter att han blivit kidnappad av utomjordingar har han "lossnat" i tiden. Han pendlar konstant mellan olika skeden i sitt liv, och vi får följa honom genom dem alla, med stort fokus på hans fruktansvärda tid som krigsfånge i Dresden under andra världskriget - men även med små glimtar av livet efter kriget, äktenskapet, barnen. 
 
Det är så oerhört skickligt sammanflätat - och så absurt, så viktigt och så otroligt imponerande. Det är lätt att förstå varför den blivit en klassiker, och det är en av de starkaste antikrigsskrifterna jag någonsin kommit över. Fantastiskt, hela vägen igenom. 
 
 
Boken kan du köpa här eller här
 

Pratar så fort jag kan av Lauren Graham

 
Jag var sen i starten med Gilmore Girls. Såg alla säsongerna inom loppet av ett halvår ungefär, från förra våren till efter att de sista fyra avsnitten sändes, när det nu var. Ganska exakt ett år sedan, kan jag tänka mig? Som med så mycket annat i livet hade jag förutfattade meningar och hade "bestämt mig" för att det absolut inte var min grej. Så gav jag det en chans och fastnade naturligtvis på en gång. (Lex Harry Potter, Gossip Girl, The Big Bang Theory, How I met your mother...
 
Lauren Graham är min favorit i serien - både som skådespelerska och karaktär, jag blir så lätt irriterad på Rory - och jag blev sugen på att läsa hennes självbiografi när jag såg att den kommit ut, laddade ner den på engelska och... ja. Glömde väl bort den, helt enkelt. Så plötsligt kom den på svenska och fanns på Nextory och då var det genast lite enklare - jag läste den på ett par dagar. 
 
Det är dels en självbiografi och berättelse om barn- och ungdomsår - Graham hade en ganska otraditionell uppväxt. Sedan är det dramakurser, college, auditions och rumpmodellande - och till slut, förstås, Gilmore Girls. Jätteroligt att läsa reflektioner kring serien, såväl de "riktiga" serierna som de som spelades in tio år efter seriens slut. Graham verkar vara en genuint varm och trevlig person - och rolig, också - och det är riktigt mysigt att hänga med henne under dessa sidor. Särskilt dagboksanteckningarna från inspelningen av A year in the life är riktigt mysiga. 
 
Babbligt och charmigt - liksom Gilmore Girls
 
 
Läs gärna mer hos Bokmumriken och Nilmas bokhylla. Boken finns att köpa här eller här
 
 

Veckans topplista v. 47 - Böcker jag inte gillat hittills i år

 
Johannas Deckarhörna skriver: Det är ofta mest fokus på det positiva, böcker som vi gillar och placerar högt på olika typer av listor. Men idag är det dags att plocka fram surkarten i oss alla och lista vilka böcker vi inte gillat hittills i år. Besvikelser, de som inte hållit måttet, eller som direkt bör avrådas ifrån. 
 
Åh, detta blir intressant. Numera brukar jag inte läsa ut böcker jag inte gillar, så det är betydligt färre än det kanske var för några år sedan när jag brukade kämpa mig igenom allt. Nu har jag insett att livet är för kort för dåliga böcker ;-) Men visst finns det några bottennapp i år också... 
 
  1. En stor besvikelse för mig var Jag blev Stockholmssyndromet av Kristin Enmark med Gunnar Wesslén. Det började med en felstavning - ingengör - och sedan gick det bara utför. Ruskigt dåligt skriven om en egentligen spännande sann händelse. 
  2. Ännu en besvikelse var Händig man sökes av Jöns Hellsing. En (o)salig blandning av händelser, ruskigt plågsamma sexscener och långsöktheter. Dock lyssnade jag på honom i samtal med Emma Hamberg på Bokmässan och kanske kan jag tänka mig att läsa någon mer bok ur den tänkta serien ändå. Kanske. 
  3. Jag gillade inte heller Hemma hos Bettan av Eli Åhman Ohwetz. Huvudpersonerna gjorde så obegripliga saker och berättarpersonen var så himla sliskig. Dock är boken bra inläst av Björn Kjellman. 
  4. Varför jag fortsätter läsa Denise Rudbergs chicklit är ett mysterium. Jag gillar elegant crime-serien skarpt, liksom ungdomsböckerna - men detta är förfärligt. Årets del av STHLM Queens - Simone - var helt otroligt dålig. Jag skrev: "Ytligheterna överträffar varandra i denna berättelse om naiva och omdömeslösa unga kvinnor i Stockholms innerstad" och ja, det är väl så jag minns den. 
  5. Sommarleken av Ellen Mattsson hade jag höga förväntningar på - men de infriades inte. Allt som händer i boken hade kunnat få plats på tio-femton sidor. Boooring.