Tematrio: Poetiska, långa titlar

 
Detta är en intensiv vecka, med omorganisationer, många på tjänsteresa och inte minst - julfest på fredag kväll! Därmed är allt lite förskjutet här, men det går ju också bra. "Bättre sent än aldrig, brukar min mamma säga!" som min klasskamrat flåsade varenda morgon i lågstadiet när han ramlade in en bra stund efter 8... 
 
Lyran skriver: "Jag har nyligen läst en bok p g a att titeln lockade mig och detta får bli veckans tema. Berätta om tre bra romaner med  poetiska, långa titlar!"
 
      
 
 
En gammal favorit är Jonas GardellSå går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig mer åter. Otrolig tragikomik! Jag glömmer aldrig när jag såg honom på Fallens Dagar i Trollhättan med moster och kusin, kanske... 1994, och han läste upp kapitlet om när en av systrarna är på lokala ICA. Fruktansvärt roligt och förskräckligt på en gång. 
 
The Curious Incident of the Dog in the Night-Time av Mark Haddon fick behålla sin långa härliga titel även på svenska, Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Jag älskar boken! Den var en stor snackis när jag precis hade börjat plugga, det tog lite tid innan jag faktiskt tog mig an den men jag älskar den och läser gärna om den med jämna mellanrum. 
 
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius är en underbart fin liten roman. (Jag tyckte även om hans Bara kärlek kan krossa ditt hjärta. Även det en fräsig titel men bara fem ord...)

I en förvandlad stad av Per Anders Fogelström

      
 
Jag är så glad för att jag hakade på Stadsbibliotekets cirklar om Fogelströms Stads-serie. Som jag så ofta upprepar behöver jag ibland en spark i baken - gärna i form av bokcirkel - för att komma vidare med viss litteratur och så är definitivt fallet med Fogelström. Inte för att jag inte gillade dem första gången jag försökte, men jag... tappade farten, helt enkelt.
 
Detta är fjärde och näst sista boken i serien och jag har redan lite separationsångest - fast samtidigt längtar jag verkligen efter att läsa den sista som utspelar sig in på 60-talet, alltså hundra år efter att Henning ställde kosan mot Stockholm i första boken. 
 
Nu är det 20-tal när vi återser Emelie och de andra. Det är arbetslöshet, strejker och ransonering, sjukdom och elände. Skotten i Ådalen skakar Sverige i början på 30-talet, och snart gör nazisterna framfart i Europa och kriget står för dörren. Fler och fler kvinnor kommer ut i arbetslivet, kjolarna blir kortare och Stockholm expanderar åt alla håll. Det kommer stadsbussar, man bygger om Katarinahissen och känslan av förändring och förvandling är verkligen påtaglig. 
 
Jag lyssnade faktiskt på hela denna - de andra har jag skiftat över till e-bok med efter ett tag, men denna fann jag av någon anledning lättare att hålla fokus på även i ljudform. Helge Skoogs inläsning är helt makalös! 
 
 
Läs gärna mer hos Boktanken, Hyllvärmarprojektet, Böcker i örat och Skrivande. Boken finns att köpa här eller här - men kom ihåg att jag rekommenderar inläsningen å det varmaste! 

Smakebit på söndag, 26 november 2017 - A line made by walking av Sara Baume

 
Jag hade nöjet och äran att lyssna på Sara Baume två gånger om på Bokmässan, och höra henne läsa ur sin senaste roman, A line made by walking. Bokens titel kommer från ett konstverk av Richard Long som ser ut som nedan, där konstnären gått fram och tillbaka på en åker någonstans i Wiltshire och sedan förevigat påverkan på naturen. Verket finns numera på Tate Gallery i London. 
 
 
Baumes roman handlat om konstnären Frankie, som halkat lite snett i stadslivet. Hon beslutar sig för att flytta in i sin mormors gamla bungalow som stått tom sedan mormoderns död tre år tidigare, mitt ute på landet, för att läka och ta itu - och förhoppningsvis återfinna fotfästet i konsten och tillvaron. 
 
Jag har börjat läsa den flera gånger sedan jag fick den från bibblan, men inte riktigt fastnat. Nu gav jag mig sjutton på att koncentrera mig och läsa en stund igår kväll och ja, nu är jag faktiskt fast. 
 
 
"There is a bird market. On Peter Street. Every Sunday morning. 
 
I visited it only once, in the earliest days of my year in Dublin. Before I grew accustomed to living in the city and stopped trying to do and find new things. The bird market was set up against the graffitied walls of of a dingy alley between a warehouse and an office block in the city centre. It was a would-be artist's dream, but I didn't meet any of my fellow students there. Every stall belonged to a retired bloke from the Liberties and all of the people dawdling and browsing on Peter Street that morning were retired blokes from the Liberties too. 
 
Most of the cages were mounted on the wall and each had bars at the front and a plyboard backdrop painted bright blue, cerulean, a small rectangle of surrogate sky. I can tell a finch from a tit from a sparrow, but that day, I couldn't identify a single bird, even though each was faintly familiar. 
 
Of all the pets we had as children, my mother never allowed us to keep a bird. 'A caged gerbil can still run and jump and dig,' she explained, 'but a caged bird can't still fly.'" 
 
Ur A line made by walking av Sara Baume, Houghton Mifflin Harcourt: 2017
 
 
Fler Smakebitar finns hos Astrid Terese! 
 
 
Jag var just på väg ut när jag fick höra om explosionen i Kina. Vi har massor av folk där just nu, såväl på tjänsteresor som boende, så det blev en intensiv timme här med att försöka få tag på folk, skriva informationstexter och sånt. Alla mår bra, och det är ju det viktigaste! 
 
Men nu har jag hunnit bli hungrig, så det får bli lite lunch innan promenad. Det passar egentligen ganska bra, för nu har solen kommit fram och regnet dragit undan. 
 
Ha en riktigt härlig söndag!