Smakebit på söndag, 19 november 2017 - Boken om Blanche och Marie av P O Enquist

 
Denna helg går i litteraturens tecken - dels har jag hunnit läsa ut en hel del de senaste dagarna, men mest av allt så är ju Göteborgs Romanfestival i full gång! Det satte igång igår förmiddags och blev en riktig heldag på Göteborgs Litteraturhus, med intressanta samtal, uppläsningar och vacker musik. Och otroligt goda smörgåsar och förfriskningar som ingick i biljettpriset. Fantastiskt väl organiserat och jag ser fram emot ännu en dag idag, dock en lite kortare sådan - men med bl.a Mats Strandberg, Helena Dahlgren och Christin Ljungqvist. 
 
Veckans Smakebit kommer ur Boken om Blanche och Marie av P O Enquist. Jag trodde aldrig att jag skulle plocka upp något mer av honom efter den otroligt jobbiga Liknelseboken, men nu blev jag sugen ändå och behöver något om eller av en nobelpristagare till Höstbingot - så jag gör ett försök. 
 
Blanche Wittman är en kvinna som kallades Hysterikornas Drottning, och som vårdades på ett neurologiskt sjukhus i Paris under många år, bl.a av Freud och Charcot. Efter sitt "tillfrisknande" arbetade hon tillsammans med Marie Curie, och blev något av en martyr inför forskningen - vid sin död hade hon tvingats amputera alla lemmar utom vänsterarmen på grund av strålningen. 
 
Enquists bok är ingen biografi, utan snarare en litterär fantasi baserad på somlig fakta. Jag gillar den hittills! 
 
 
"Vem vet, förresten, om Blanche Wittman själv önskat bli omnämnd. 
 
Som notis i medicinhistorien fick hon dock efter sin död en viss berömmelse, men nämns aldrig i samband med Marie Curie, däremot alltid som "Charcots medium". En notis säger lakoniskt att hon slutade sitt liv som "martyr" och "offer" för den vetenskapliga forskningen kring radium. Hon hade, efter Charcots död och i det kaos som då uppstått beträffande den vetenskapliga inriktningen av vården på Salpêtrièresjukhuset, arbetat två år på sjukhusets röntgenavdelning, som assistent. Sedan kom hon till Marie Curies laboratorium. Där skedde några år senare upptäckten av radium. Vem kunde skilja på dödlig röntgenstrålning och dödligt radium? Det ena tog vid där det andra slutade. 
 
Slutresultatet: martyr och torso." 
 
Ur Boken om Blanche och Marie av P O Enquist, Norstedts: 2004 
 
 
Titta gärna in hos Astrid Terese för fler Smakebitar! 
 
 
Nu ska jag strax laga till en rejäl frunch så att jag är matad och klar inför ännu en strålande dag. Nu började dock snön yra här, så det lär mest bli strålande inomhus... ;-) 
1 Monika:

skriven

Snacka om att offra sig för forskningen. Tack för smakbiten!

2 Vargnatts bokhylla:

skriven

Den här boken har jag i pocket här hemma, ser fram emot att läsa den! :)

3 Boklysten:

skriven

Den är jag nyfiken på. Tack för smakbiten!

4 Helena, MsHisingen:

skriven

Läste den här för länge sen, men har glömt nästan allt... Jaja, sådant händer.

5 Åsa:

skriven

Rätt förfärligt det där med vad dom utsatte sig för. Kände inte till boken, så tack för tips och smakbiten.

6 Lottens bokblogg:

skriven

Tack för smakbiten. Vilket hemskt livsöde.

7 Evelina:

skriven

En totalt okänd bok för mig, tack för smakebiten! Kände till Marie Curie, men inte Blanche.

8 Bokdamen:

skriven

Känner till boken men har inte läst. Tack för smakbiten! Kom lite snöflingor här i morse men de blev inte mycket av det. Men mer ska komma sägs det...

9 A ROOM OF MY OWN:

skriven

jag brukar gilla PO Enquists romaner, men den här kom jag inte igenom. tack för smakebit och påminnelse

10 Lesejenta:

skriven

Takk for en interessant smakebit!

11 Deckarbibblon:

skriven

Denna har jag läst, men inte läst ut för många år sen... Tyckte den blev lite tråkig helt enkelt. Nobelpristagare - läs Alice Munro t ex!

12 astridterese:

skriven

Jeg var på Oslo bokfestival sist helg. Men det var så mye annet jeg skulle rekke over samme helgen (på tur til Oslo) at egentlig ble det bare boksalget jeg var helt tilstede på. Jeg skulle treffe jenter jeg gikk på skole med i fjor, andre bloggere og få unna litt juleshopping. Det er travelt når alt det skal inn i en helg :-) Jeg har veldig lyst til å dra på bokmesse i Gøteborg, så jeg får planlegge det til neste år :-) Ha en riktig fin søndagskveld!

13 Sara Pepparkaka:

skriven

Jag såg så många fina snöbilder i helgen, men vi hade, och har fortfarande, bara slaskregn.

Kommentera här: