A study in scarlet (En studie i rött) av Arthur Conan Doyle

 
                                            
 
 
Detta är allra första Sherlock Holmes-romanen - och den allra första jag läser. Det är lite absurt att jag inte kommit mig för tidigare, men plötsligt händer det, som bekant! Jag har inte ens sett någon av filmerna eller TV-serierna faktiskt, men Sherlock Holmes är ju en institution förstås och jag har varit på muséet på Baker Street någon gång för många år sedan. Det ligger nästan granne med Beatlesbutiken, så det var ingen chock att jag hamnade där... 
 
 
Dr John Watson har just återkommit efter utlandstjänst som fältläkare och behöver någonstans att bo. Han får tips av en vän om Sherlock Holmes, en labbassistent på ett sjukhus som hittat en våning som han behöver dela med någon. Sagt och gjort, de flyttar ihop på Baker Street och innan Watson vet ordet av har han dragits in i en mordutredning. En man som visar sig vara amerikan hittas mördad i ett hus i Brixton. Det tyska ordet för hämnd, RACHE, står skrivet i blod på väggen. 
 
Polisen vet varken ut eller in, men Holmes fixar såklart biffen. Det blir en rafflande resa som tar oss en sväng om Utah där förklaringen kommer fram... 
 

Conan Doyle går hårt åt mormonerna i sin roman - jag kan inte säga att jag är jätteinsatt i mormonernas kultur och historia, men det var intressant att läsa. Man får förstås ta tidens anda i akt när man läser - okunskap och fördomar skapar onekligen kritik. 
 
Jag tycker att romanen var lagom spännande och briljant skriven - jag läser gärna mer Holmes och ska nog se till att se någon av serierna också. Jag brukar ju kommentera böcker av t.ex Trenter, Lang och Sjöwall-Wahlöö med tankar om att det är så intressant med deckare som utspelar sig innan teknikens stora inträde med mobiltelefoner och e-mail - men nu är det 1880-tal vi pratar om och då blir det ju ännu mer "primitivt" och intressant. Kul! 
 
 
 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: