I en klass för sig (Prep) av Curtis Sittenfeld

 
((Tredje gången gillt! Har skrivit detta inlägg två gånger nu och trots att det både stått "Publiceras kl X" och "Sparat" under redigeraren har det försvunnit. Puts väck! Otroligt frustrerande - så nu får vi hoppas att detta inlägg inte blir alldeles för bittert och trött... )) 
 
Anyway. Det finns en aka-porr-ruta i Höstbingot, som jag hade ett par kandidater till - såsom Klass av Elise Karlsson, och eventuellt även Just nu är jag här av Isabelle Ståhl... men jag har velat läsa mer av Sittenfeld sedan jag läste och gillade Eligible (Sanning och skvaller) förra sommaren, plus att jag läst om denna hos Siv vid något tillfälle - och när jag upptäckte att den fanns som e-bok på Nextory var ju alla förutsättningar på plats, så att säga. Sagt och gjort! 
 
 
Fjortonåriga Lee Fiora kommer från en liten stad i Indiana, en inte särskilt bemedlad bakgrund. Hon bestämmer sig för att söka till Ault School, en internatskola på ostkusten, på inrådan av en lärare - föräldrarna motsätter sig detta, men när hon får stipendium finns det inte mycket att sätta emot. Sagt och gjort - Lee börjar där, och vi får följa henne genom alla fyra år på high school. 
 
Lee blir överväldigad och imponerad av skolans miljö, men hon passar aldrig riktigt in. Hon är för arbetarklass, för blyg, för oansenlig - men hon är inte konstig nog för att vara en av de som riktigt avviker. Därför blir hon en observatör - hon ser det mesta och det är en otroligt detaljerad berättelse. Somligt ser hon dock inte - som sanningen bakom en av hennes rumskamraters liv, och att alla andra omkring henne är lika olyckliga och osäkra som hon själv är. Narrativet är retrospektivt och det är ganska skönt - jag fäster mig vid både Lee och somliga av hennes medstudenter, och det är trevligt att få höra om hur det gick sen... 
 
Det är kärlek, rumskamrater, upptäckter, svek, skratt, vänskap, studieresultat åt olika håll och en del svärta. Plågan av att vara tonåring och inte passa in är påtaglig. Sittenfeld undersöker hierarkier och strukturer i ett slutet sammanhang, såsom en internatskola oundvikligen blir, och det är väldigt intressant och känns trovärdigt. Familjen och de där hemma finns med i bakgrunden med något enstaka gästspel som mest är smärtsamt för såväl Lee som läsaren. 
 
Alldeles lysande bra. Det blir mer Sittenfeld för mig - Systerland ligger redan på soffbordet och väntar... 
 
Läs gärna mer hos Boknea, Dagens bok, Sydsvenskan och The Observer Books. Bokens Goodreads-sida finns här. Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: