Klass av Elise Karlsson

Det är tidigt 2000-tal. Twin Towers finns inte längre, men ingenting har förändrats i Hélènes liv. Det var meningen att det skulle hända något när hon började läsa litteraturvetenskap på universitetet, men hon gör det hon alltid gjort. Går mellan föräldrarnas lägenhet i Rinkeby och skolan, skriver, hänger med pojkvännen Richard, skriver lite. Hon har alltid velat slå sig fri från uppväxten i miljonprogramsområdet, men delar av hennes förflutna som hon helst velat slippa börjar dyka upp på universitetet och hon inser att hon inte är riktigt färdig med dem. 
 
När hennes gamla lärare Mona, som hon älskade i grundskolan, dyker upp i universitetsmiljön skrivande en bok om hur det var att undervisa i Rinkeby drabbas Hélène av en känslostorm. Ett begär, en hämndlystnad - avundsjuka. Någon måste ju berätta hur det verkligen var! Mona har väl inte rätt till hennes historia, heller. 
 
Hélène är vilse mellan sina olika världar och fortsätter att gå vilse där emellan, mellan vänner, mellan Richard och olämpligare sällskap (även om jag inte är så förtjust i Richard heller) - hon hör inte riktigt hemma någonstans. 
 
Det är en sorts bildungsroman, men allra mest handlar det just om klass - och kultur. 
 
Jag är också uppvuxen i en förort - dock inte i ett miljonprogram - och jag kan förstå känslan av att vilja berätta hur det faktiskt är eller var. Området som jag kommer ifrån har inget vidare rykte och det är så oförtjänt (även om det varit en del oroligheter på senare år) - jag vet inte hur många gånger i månaden jag får försvara "min del av stan", där jag förvisso inte längre bor. 
 
Jag tycker om Karlssons bok och jag skulle bli förvånad om den inte blir nominerad till Augustpriset. Den är välskriven, orden väl avvägda och den är föredömligt kompakt med sina 189 sidor. 
 
Jag funderade på att kryssa aka-porr-rutan i Höstbingot, men har bestämt mig för att läsa Sittenfeld istället. Denna finns dock kvar som en möjlighet längre fram ;-) 
 
 
 
Andra som har skrivit om boken: Ylvas läsdagbok, ...och dagarna går

Kommentera här: