Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg

Magda går på gymnasiet och längtar efter mer. Hon är vansinnigt kär i Jens, redaktör för skoltidningen och den ultimate mannen, hennes bästis förstår ingenting och hennes mamma ligger bara hemma och är deprimerad. 
 
Plötsligt får hon en inbjudan till att utföra inträdesprov för K G, Kvinnliga Gymnasieföreningen, som säger sig syssla med litteratur, poesi och teater. Proven verkar lite konstiga, men hon måste ju försöka. Tänk, det kanske leder till den stora spänningen? Visserligen tycker Jens att de är töntiga, så Magda passar på att gå med i skoltidningens redaktion också. 
 
Det blir en virvelvind av anpassning, avpassning, hopp och förtvivlan, gemenskap och svek. Det är en välskriven och stundvis väldigt rolig roman, även om vissa formuleringar är alldeles uppåt väggarna överdrivna. Till exempel har jag aldrig tyckt att en tallrik har klotform - det går lite för långt ibland. Visserligen är Magda på många sätt lite för mycket, och då det är hennes berättarröst kan jag förlåta det. 
 
Och åh, vad glad jag är att jag inte går på gymnasiet längre! 
 
(Och jag skrattade gott åt mig själv ett par dagar efter att jag hade läst ut boken när jag gick hem från Ica en ganska sen kväll efter en konsert med en purjolök i högsta hugg framför mig. Läs, så fattar ni vad jag menar! ;-)) 
 
 
 
Andra som har skrivit om boken: Bokkoll, Bokskåpet, Prickiga Paula, Tvåtusen boktankar
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Kommentera här: