Mörkögda augustinatt av Maria Lang

Jag har ju lite av ett pågående projekt med Sjöwall-Wahlöös Roman om ett brott - men jag tänkte göra någon sorts parallellprojekt med Maria Langs böcker i ordning, så att säga. Jag har i och för sig läst några som kommer "längre fram" i serien, men nu börjar jag uppifrån och kör neråt så länge biblioteket kan assistera. Mörkögda augustinatt är bok nummer 8 och kom ut 1956. 
 
Puck och Einar har nu fått en dotter, Pyret - och en lillpiga har tagit plats i familjen, Meta heter hon och har ett aktivt intresse för stiliga furirer. När Pucks gamla husföreståndarinnas syster Ottie hör av sig och berättar att hon ska resa till Spanien ber hon Puck med familj att bo i hennes stuga under semestern. Einar har fullt upp med sin avhandling, men Puck, Pyret och Meta reser dit. Där träffar de allsköns folk, tandläkare Björne till exempel och Jerk Lassas, allmän lösdrivare. 
 
Det blir kräftskiva med grannarna och naturligtvis blir det både mycket mat och dryck. Dagen därpå mår ingen sjusärdeles bra men särskilt inte grannen och värdinnan Adèle, som dör innan kvällen är slut - förgiftad, kan ni tänka er? Christer Wijk kommer förstås i sporrsträck och innan vi vet ordet av hittas ännu en person död... 
 
Det är precis vad jag vill ha av en Maria Lang - pussligt och puttrigt och allmänt ganska trevligt för att handla om ond bråd död. Lagom spännande och klurigt! 
 
Tyvärr verkar inte boken finnas att köpa längre - men den finns alltså på biblioteket, och säkerligen på diverse loppisar också - även om de verkar försvinna ganska snabbt, det är inte särskilt ofta jag hittar någon Lang på de loppisar jag besöker mer eller mindre regelbundet. Norstedts gav ju ut ett gäng som e-böcker för några år sedan, men det var tyvärr bara de första sex i serien. 
 
 
 
Läs gärna mer hos Boktanken, Ett hem utan böcker, Lottens bokblogg och förstås på Goodreads

Kommentera här: