Om jag stannar av Gayle Forman

En februarimorgon i Oregon snöar det. Såpass mycket att skolorna stänger, men inte så farligt att Mia och hennes familj inte kan bestämma sig för att ta en biltur till hennes farmor och farfar. Det sista Mia minns är att hon sitter i baksätet på bilen och lyssnar på klassisk musik. I nästa ögonblick ser hon sig själv bli utburen ur bilvraket. Familjens bil har blivit påkörd. Föräldrarna dör genast, men Mia och hennes lillebror förs till sjukhus och Mia bevittnar det hela utifrån sig själv. 
 
Handlingen pågår i ungefär ett dygn. Under tiden får vi dels ta del av händelserna på sjukhuset, i salar och väntrum - men även av Mias minnen. Om hennes fantastiska familj, fina pojkvän, cellospelandet som förhoppningsvis ska ge henne en plats på Juilliard, vänskapen med bästisen Kim. 
 
Språket är vackert, poetiskt och enkelt flytande. Jag trodde att det skulle bli lite sentimentalt, men det är det faktiskt inte - det är humoristiskt på ett mörkt vis och väldigt kärleksfullt utan att bli just sentimentalt. 
 
Snart inser Mia, utanför sin egen kropp, att hon kan bestämma själv om hon ska överleva eller inte. Men hur fattar man det beslutet, egentligen? 
 
Rörande och gripande berättelse, tycker jag - fint berättad och föredömligt kort. Det finns ingen tid för sentimentalt svammel och det hade inte varit på sin plats ändå. 
 
 
 
Läs mer hos Boktycke, Bokintresse, Dagens bok, Book-sessed 
 
Det verkar inte gå att köpa boken på svenska längre, men den finns att köpa på engelska här eller här

Kommentera här: