Orkidépojken av Helena Dahlgren

 

Det är mycket som händer i Tyresö, samtidigt som det inte händer så mycket alls. Hanna och Zeb väntar på att livet ska börja - nu är gymnasiet över och ett år i London väntar. Men först, en sommar där hemma med kyrkogårdsarbete, fest, musik och Twin Peaks. Och Orkidépojkens blogg. Vem kan denne skönskrivande, orkidéälskande man vara? 


Man har alltid talat om något i Tyresös skogar - men Hanna och Zeb har inte lagt så mycket tankekraft på det. Men plötsligt måste de - när först en hund försvinner, och sedan förortsdrottningen Lina. Nu drar dramat igång på riktigt. 


Orkidépojken
 är, för mig, en berättelse om vänskap och ensamhet - hur det än är existerar de alltid parallellt. Popkulturreferenserna är genomgående ljuvliga - även om jag inte är något jätte-Twin Peaks-fan (jag har sett de två första säsongerna, de står faktiskt här på dvd) blir jag plötsligt väldigt intresserad av att sträckkolla på alla tre säsonger, gärna nu på en gång. 


Jag skulle såklart ha velat ha betydligt mer London - och hoppas verkligen att vi längre fram kan få reda på vad det var som skedde där. Men det är njutbar läsning hela vägen, vackra formuleringar och med humor i mörkret. Och alldeles lagom krypande spänning. Mycket fin romandebut! 

 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: