Smakebit på söndag, 17 september 2017 - I en klass för sig (Prep) av Curtis Sittenfeld

 
Söndag igen! Det har varit en härlig helg hittills (det kommer ett inlägg med lite bilder om en stund) och den lär fortsätta i samma tecken - även om jag ställer mig lite frågande till detta ösregnande från blå himmel som vi ser just nu och såg igår... jag vaknade tidigt, håller på och härjar i tvättstugan sedan en timme tillbaka och har just satt en deg till kumminbröd inför veckan. Jag har ett antal kvällsaktiviteter och försöker vara lite smart med spenderande under hösten och inte äta ute så mycket, så då är det bra att kunna ta med en matig macka till jobbet och äta innan jag åker in till stan. 
 
Men - jag har även hunnit läsa ut I en klass för sig (eller Prep) av Curtis Sittenfeld här på morgonen. Det finns en "aka-porr"-ruta i Höstbingot, där jag har ett par kandidater sedan tidigare... men jag har ju velat läsa denna länge och poängen för mig med att delta i bingot är lite att komma mig för att läsa sådant jag tänkt länge. Och det är ur denna bok som veckans Smakebit kommer. Bakgrund: Huvudpersonen, Lee, går på tjusig internatskola nära Boston. Själv är hon från Mellanvästern och en inte särskilt bemedlad bakgrund, men har kommit dit på stipendium tack vare fina betyg från junior high. Nu befinner de sig, ett stort gäng, på Logan Airport i Boston för att resa hem över jul. 
 
 
 
"Under tiden iakttog jag mina skolkompisar med en sorts beundran, för att de hade så många olika uppsättningar beteenden på sin repertoar. I skolan gick de på morgonbönen och lämnade in uppsatser; här tände de cigaretter och spelade vanvördiga. Och det var inte ens så att allihop var coola, inte tvärsäkert coola som Horton var. Jag råkade till exempel veta att Caitlin inte tänkte ha sex före äktenskapet, men här satt hon och hängde och bröt utan vidare mot en av skolans regler, och visade upp en annan sida av sig själv medan jag alltid var mig själv. 
 
Jag kände inte den impulse, att bara för att jag skulle kunna, så skulle jag uppföra mig annorlunda än jag gjorde på Ault. Och den enda gången jag hade rökt var hemma hos Martha, när vi hade bestämt oss för att röka varsin cigarett, men Martha hade släckt sin efter två bloss, och förklarat att hon tyckte det var vidrigt; jag hade fortsatt, men bara för att träna. Jag hade tränat, jag insåg det nu, för en sådan här situation. Men träningen hade varit för länge sedan och jag skulle inte ta någon cigarett om jag blev erbjuden en, för i dagsljuset, inför skolkompisar jag knappt kände, skulle det vara nästan lika illa som att kyssa någon offentligt." 
 
Ur I en klass för sig av Curtis Sittenfeld, Wahlström & Widstrand: 2006 
 
 
Titta in hos Mari på Flukten fra virkeligheten för fler Smakebitar! 
 
1 Boklysten:

skriven

Tack för smakbiten!

2 Hanneles bokparadis :

skriven

tack för smakbiten!

Kommentera här: