Smakebit på söndag, 3 september 2017 - Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren

 
Veckans Smakebit kommer från ett soligt och vackert Göteborg. Boken är Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren, bokcirkelbok till nästa söndag och alldeles fantastisk. Och förfärlig. Den handlar om tvångsarbetsanstalten i Landskrona på 1920-talet ungefär, dit "osedliga kvinnor" förpassades. Ja, himmel. 
 
 
 
"Utomstående som kommer till anstalten är förbjudna att tala med de intagna. Men ett 16-årigt charkuteribiträde tycker synd om dem. Han lyssnar till deras historier när han kommer med varor och smugglar bland annat in snus under den bulliga mössan. På ålderdomen berättar han i en intervju: 
 
"Jag glömmer aldrig en jäkla rar tös, som jag smugglade lite karameller till. Hon var nyinkommen, rent blåslagen och läpparna hängde här nere. Hon kom från en statarfamilj i Södertälje och hade svarat på en annons i Stockholm. Hon hamnade hos en hallick, fick jobb på ett café och så hade hallicken hand om henne. Hon drog in en jäkla massa pengar, men det räckte inte till honom, och han slog henne sönder och samman och det hade fortsatt i två år innan hon gick till polisen." 
 
Två år. Ändå inte så underligt att hon väntar länge med polisanmälan. Hon vet att hur mycket hon än blir misshandlad, så kommer hon att dömas och bestraffas för osedligt leverne. Den synen delas av anstaltsledningen som i styrelseberättelsen 1921 hävdar att det gäller att "först och främst bygga upp den grund, på vilken hela mottagligheten för uppfostran skall vila, känslan av rättvisa, känslan av att just jag gjort mig skyldig till ett levnadssätt som samhället har befogenhet att korrigera". 
 
Ur Fallna kvinnor: när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut av Eva F Dahlgren, Forum: 2013 
 
 
Du hittar fler Smakebitar hos Mari på Flukten fra virkeligheten
 
 
1 Sara:

skriven

Det låter som en väldigt intressant bok. Tack för smakbiten!

Svar: Den är fantastisk och upprörande som bara den. Men viktig och mycket bra!
Anna

2 Monika:

skriven

Fallna kvinnor ja, jösses. Säkert en intressant bok, men jag gissar på att man får högt blodtryck av den.

Svar: Oja! På många plan. Men den är både intressant och viktig. :)
Anna

3 Bokdamen:

skriven

Låter väldigt intressant, kan tänka mig att den väcker starka känslor hos en, tack för smakbiten!

Svar: Så är det verkligen - känslostorm. Man blir arg och ledsen och förvånad och så plötsligt skrattar man till... men väldigt, väldigt bra.
Anna

4 astridterese:

skriven

Det hørtes ut som det kunne være en tøff bok å lese. Jeg liker den typen historier, men synes mange ganger de blir så vonde å lese. Det var ikke lite kvinnene måtte gå igjennom.
Ha en riktig fin søndagskveld!

Svar: Ja, den är tung - men värd det. Det är många känslor i omlopp, så att säga.
Anna

5 Evelina:

skriven

Har varit nyfiken på denna bok, men misstänker att det är en upprörande bok att läsa.

Svar: Det är det! Man blir både ledsen och förbannad. Men väldigt, väldigt bra.
Anna

6 A ROOM OF MY OWN:

skriven

den här boken finns i min hylla. oläst. tack för smakebiten!

Svar: Mycket bra - men upprörande, som sagt.
Anna

7 Lottens bokblogg:

skriven

Tack för smakbiten. Låter intressant men upprörande.

Svar: Ja, precis så är det. Ska ge mig på boken om barnen snart också men får nog smälta denna lite först - vi ska prata om den i en av mina bokcirklar på söndag.
Anna

Kommentera här: