Tisteltankar av Anette Eggert

Först och främst - jag älskar titeln! Det är lätt att förstå vad författaren menar och det är riktigt bra.
 
Tyvärr är det det enda jag verkligen gillar med denna boken. 
 
Idén är ganska god - under sommarlovet dör Linns mormor, praktiskt taget i hennes armar, mycket hastigt vid tågstationen.  En kille som Linn och hennes kompisar uppenbarligen mobbar och kallar för Badbollen finns med när det händer och hjälper till. 

Sedan blir det kaos av det mesta. Linn hamnar i en annan klass än sina vänner, eftersom det varit en vattenläcka på vanliga skolan. Däremot finns Tim i hennes klass. Men honom kan en ju inte umgås med, han är ju tjock! Linn gör precis allt för att passa in och är inte en särskilt sympatisk karaktär. Hennes kompisar är dock betydligt värre. 
 
Nu förstår jag förstås att det ska handla om tisteltankar, elaka tankar om saker och människor, vilket väl alla är kapabla till. Men jag står inte ut med denna ytlighet och fatshaming. Ni förstår säkert hur det går i slutändan - det gjorde jag också i första kapitlet, ungefär - det blir så klyschigt. Jag tror, som sagt, att tanken är god men det blir förutsägbart, monotont och tjatigt. Och som sagt, inte speciellt inkluderande. Ja, elaka människor och mobbare behöver också skildras men de behöver inte ta så himla mycket plats. Jag fick ingen särskilt bra känsla. 
 
Men - jag kanske var i fel sinnesstämning, jag vet inte. Jag är garanterat fel målgrupp också, men det brukar inte vara något större problem vad gäller ungdomsböcker. 
 
Ett plus för att boken berör psykisk ohälsa och panikångest. Det kan inte belysas nog. 
 
 
Andra som har skrivit om boken: Bokkoll, Annas bokblogg, Bokskåpet, Agnes bokblogg, Prickiga Paula
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera här: