Tjockdrottningen av Moa Herngren

Moa Herngren vet verkligen hur det går till att skriva en berättelse som går rakt in i hjärtat. Det är fint! 
 
Detta är en kombination av berättelser som alla är sammanbundna - om ett liv i sjukdom och isolering, om mediavärlden, om mobbing och om att till varje pris slå sig fram och bli bäst. 
 
Annie Ek väger nästan 200 kilo. Hon bor ensam i sin lägenhet och har egentligen ingen i livet efter att mamman gått bort. Pappan har aldrig brytt sig om henne. Hon låtsas att hon har vänner genom sociala medier, fast det är inte alls sant. Hon är ensam, sjukpensionär och djupt deprimerad. När hon blir kontaktad av TV-redaktören Camilla som ska starta ett nytt "livsstilsprogram" - Du är vad du väger - slår hon först ifrån sig med näbbar och klor. Men Camilla förstår vilka knappar hon ska trycka på för att få med Annie i programmet. 
 
Programledaren Johanna dövar sin smärta efter skilsmässa med shopping och sms-lån. Efter Kronofogdens löneutmätning och skuldsanering varje månad har hon inte ens råd att äta. Jo, filmjölk ibland. Men hon tar sig alltid råd att köpa ett nytt Chanelläppstift om hon behöver muntras upp. 
 
I kretsen kring programmet finns även producenten Jussi, som har helt andra saker att tänka på. Och tränaren Alex, som verkar vara reko men är han verkligen det? 
 
Det blir en enda karusell av cynism, människoförakt och fullständigt kaos. Vissa bitar är ganska roliga, vissa förskräckliga att läsa. Jag tycker att det är lite för mycket folk inblandade och att det blir lite för rörigt på sina ställen - trots detta är det en bra berättelse som väcker mycket värme (för Annie) och avsky (för de flesta andra). Det finns en hel del matnyttigt att ta med sig - särskilt nu när kanske fler än jag följer Biggest Loser VIP med stort intresse... 
 
 
Boken finns att köpa här eller här.  

Kommentera här: