Veckans topplista v. 36 - London!

 
Jag har inte deltagit i denna utmaning hos Johannas Deckarhörna tidigare, men när veckans tema nu råkar vara LONDON kan jag ju inte låta bli! Jag har läst enormt mycket Londonlitteratur av förklarliga skäl, men ska försöka hålla mig nere till fem... :-) 
 
   
 
      
 
 
 
  1. Jag ä l s k a r Tunnel Vision av Keith Lowe (Tunnelseende på svenska, finns i MånPocket på diverse loppisar men verkar inte finnas att köpa på nätet just nu). Den handlar om en kille som under sin svensexa blivit "utmanad" - snarare tvingad - att resa till alla Londons tunnelbanestationer under en dag. Dagen före bröllopet, naturligtvis. Otroligt rafflande och vansinnigt rolig - särskilt om man är lite fascinerad av Londons tunnelbanesystem. Jag avskyr att åka tunnelbana men gillar kartan... ;-) 
  2. A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers av Xiaolu Guo (Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande på svenska) är en av de mest fantastiska Londonskildringar jag har läst - jag blev helt tagen när jag läste den första gången och har nyss laddat ner den som e-bok för att läsa om. Helt fantastisk och mycket, mycket speciell. 
  3. Jag älskar Grenar av gift av Erin Kelly - det är både aka-porr och fantastiska beskrivningar av en del av norra London där jag bodde ett tag. Spännande, skrämmande och krypande läskigt. 
  4. Love, Nina av Nina Stibbe är en brevroman från 80-talet, där Nina berättar för sin syster hemma i Yorkshire om livet som au pair i en konstnärlig mediefamilj i Camden. Underbar! 
  5. Och så en svensk bok, Hello Love! av Charlotta Cederlöf, som jag ramlade över i biblioteket på gymnasiet och läste tusen gånger - och står just nu i kö på den på biblioteket här för jag känner att jag måste läsa om denna underbara berättelse om Helena, 21 år, som tröttnar på att sortera döingar på pastorsexpeditionen i 80-talets Gävle och drar till London istället. Nu kom jag inte dit förrän femton år senare, men vissa saker som beskrivs i boken är så sanna - det där med dålig isolering och märkliga klubbar, till exempel. När jag läste den i tonåren tänkte jag naturligtvis inte alls på det negativa, men nu kan jag läsa, rysa och le med värme åt det hela. 
1 Hanneles bokparadis :

skriven

varierande fin lista, Xiaolu Guos bok har vi, glömt bort...

Svar: Den är så fin!
Anna

2 Evelina:

skriven

Grenar av gift blev jag nyfiken på!

Svar: Ja, läs! Jag tyckte hemskt mycket om den - på så många plan!
Anna

3 Vargnatts bokhylla:

skriven

Guos bok gillade jag :)

Svar: Ja, den är underbar! Jag har tänkt att jag ska läsa Jag är Kina sedan den kom, typ, men har inte kommit mig för. Men jag ska!
Anna

4 Boklysten:

skriven

Har inte läst någon av böckerna men är nyfiken på flera av dem. Tack för tips!

Svar: Varsågod! :)
Anna

5 Monika:

skriven

Hmmm, nu blev jag intresserad... Grenar av gift är aka-porr? Det finns ju en sådan ruta på höstbingot och jag har boken i hyllan :)

Svar: Ja, det tycker jag - inte enbart, men det finns definitivt stråk av aka! :D
Anna

Kommentera här: