Den sjuttonde veckan

Det är långhelg! Och jag är sjuk, störande nog. Men jag hade en fantastiskt fin dag i lördags och den stunden jag var ute igår när jag försökte trotsa halsont var också ganska skön, så jag får faktiskt inte klaga alltför mycket. Sedan jag hittade Alvedonröret (som naturligtvis var där det skulle, men det var inte där när jag yrade omkring inatt och letade) och kokade kaffe är det faktiskt lite bättre. Och så åskar det så det står härliga till, så det är inte direkt så att jag missar en massa trevliga utomhusaktiviteter heller... 
 
Lite bilder från förra veckan, då! 
 
 
I tisdags hade Göteborgs Litteraturhus ett härligt nördigt samtal med Stefan Lindberg och Gabriella Håkansson, om konspirationer som intrig. Mycket intressant - men det där med att starta ett program klockan 19 en vardagskväll, alltså... det blir sent och körigt. Nu blev det i och för sig mysigt fikahäng med Therese och Metta innan, så det gick bra ändå. 
 
 
I onsdags klippte jag mig och konstaterade att jag inte kan ta spegelselfies... 
 
 
Men blev nöjd, trots försening och proppar som gick mitt i föningen. Här på Kungsportsplatsen, trött, hungrig och allergisk Och i tydligt behov av något åt läppstiftshållet. 
 
 
Fick syn på lite sköna munkar och blev så till mig att jag råkade gå på 4:an mot Mölndal. Som tur var kom jag på det rätt snabbt. 
 
 
Vackra buskar utanför porten. 
 
 
I torsdags åt vi lunch på Cuckoo's Nest för att tacka av Miriam, som har varit konsult hos oss ett tag. Jag åt örtbakad bleka med rostad broccoli och polentacrème - rackarns gott! 
 
 
I torsdags höll Anna Blennow ett föredrag om guidebokens historia de senaste 1000 åren på Göteborgs Litteraturhus. Vansinnigt fascinerande! Försökte fika på Kafé Frilagret innan men det var fullständigt kaos så vi travade ut i regnet för att leta upp något alternativ - och hittade Tommys Crêpes och Café tvärsöver gatan. Fräscht och supergott! (Nu kom jag på att jag redan skrivit om detta och tisdagens samtal, men det skadar inte.) 
 
 
I fredags gick jag från jobbet vid lunch för att delta i festligheterna kring avslutningen av Litteraturveckan i P1 - med utdelning av Sveriges Radios tre litteraturpriser. Massor av samtal, livesändning av Kulturnytt, quiz och uppläsningar och härligheter. Här kommer en smärre bildbomb - det är ingen idé att jag kommenterar precis allting. 
 
 
 
 
 
Ja, jag vann faktiskt quizet! :-) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gunnar D Hansson vann Lyrikpriset för Tapeshavet, som jag ju faktiskt läste i vintras! Hansson var med på Göteborgs Romanfestival och gjorde starkt intryck på mig, och det faktum att han är från Smögen skadar ju inte heller. Härlig man. Visste ni att det finns en dikt om GW i boken? 
 
 
Nicolas Kolovos vann Novellpriset för Underverket - till och med hans konkurrenter som satt framför oss skrek rakt ut av glädje när hans namn tillkännagavs! Jag har skam till sägande inte lyssnat på just den ännu, men den finns här i inläsning av Fredrik Hallgren. Själva underverket, tror jag, satt nästan vid våra fötter och var omåttligt gullig. 
 
 
Aleksander Kotturi vann Romanpriset för Broder - den enda av de nominerade som jag inte läst. Men jag ska! Han verkar vara en härlig person och det är skoj med lokalanknytning - området som skildras i boken ligger inte långt hemifrån mig. 
 
 
Med rejält ont i rumpan men uppfylld av energi och kultur bar det av hemåt via Bio Roy där jag fixade biljetter till visningen av Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap efter årsmötet om två veckor. Det var en ganska vacker vårkväll! 
 
 
Forsythia i rabatten hemmavid. 
 
 
 
 
 
En promenad i lördags förmiddags, till torget för att hämta paket. 
 
 
Har spanat på denna klänningen i flera år men inte slagit till förrän nu - men den sitter verkligen som en smäck! Löjligt nöjd. Och läppstiftet matchar! 
 
 
Drog iväg på afternoon tea hos Flickorna på Färjenäs med T. Otroligt gott och fräscht! Små smörgåsar, kakor, miniportion blåbärspaj, en liten panna cotta och sedan varma scones. Strålande, dit åker jag igen. 
 
 
En liten sväng upp på Ramberget blev det också. Kolla vitsipporna! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag borde ha stannat hemma igår, men det gjorde jag inte. Korkat! Det blev dessutom en riktigt krånglig resa med kollektivtrafiken - men med bonusen att jag hamnade på Järntorget och kunde fotografera körsbärsblommorna. Och lite krukor. 
 
 
Orkade inte med så värst mycket Merci Poesi, men det var trevligt att titta in i alla fall! 

Smakebit på söndag, 29 april 2018 - Still me av Jojo Moyes

 
I år har vi ledigt på valborgsmässoafton på mitt jobb - vilket innebär att idag bara är dag två av fyra lediga dagar på rad. Sedan jobbar vi tre dagar och är lediga två, sedan jobbar vi tre och är lediga fyra igen. Inte mig emot! Timingen är ju onekligen bra nu när det börjar bli något som åtminstone liknar vår... :-) Jag vaknade dock med gräsligt ont i halsen idag - det börjar dock bli bättre. Jag har hållit mig frisk hela våren när alla andra har varit mer eller mindre döende i perioder så jag har väl glömt hur det känns... ;-) Tar det lite lugnt här på förmiddagen i alla fall, med poddar, böcker och dagens tidning - så får vi väl se vad dagen har i sitt sköte. 
 
Veckans Smakebit kommer ur Still me av Jojo Moyes, tredje boken om Lou Clark - ni vet, Livet efter dig och Arvet efter dig. Jag läste Arvet efter dig för drygt två år sedan och tyckte tydligen ganska mycket om den men jag kom inte ihåg speciellt mycket av den nu när jag började lyssna på Still me i veckan. Ja, lyssna... för sådana här böcker brukar fungera ganska bra för mig som ljudbok men jag har gått över till e-bok för jag blir fullständigt galen på detta med att härma dialekter. Det var illa i Hur man gör succé på dårhus som jag också lyssnade på i veckan, särskilt då dialekterna var ganska dåligt utförda - det är de inte här, men det är för många. Det är brittiskt, amerikanskt, brittiskt med "sexig" heshet, australiensiskt och inte minst - polsk brytning. I långa, långa stycken. Jag orkar inte mer. 
 
Nåväl. Det blir faktiskt två Smakebitar idag för jag blev lite road av den andra :-) Men först, main-Smakebiten - här har Lou träffat en kille på en tillställning - som är ruskigt lik Will Traynor. 
 
 
 
"Afterwards I was glad that the room was so crowded because when I stumbled sideways into the man next to me he instinctively reached out a hand and, in an instant, several dinner-suited arms were righting me, a sea of faces, smiling, concerned. As I thanked them, apologizing, I saw my mistake. No, not Will - his hair was the same cut and colour, his skin that same caramel hue. But I must have gasped aloud because the man who was not Will said, 'I'm sorry, did I startle you?' 
 
'I - no. No.' I put my hand to my cheek, my eyes locked on his. 'You - you just look like someone I know. Knew.' I felt my face flush, the kind of stain that starts at your chest and floods its way up to your hairline.' 
 
Ur Still me av Jojo Moyes, Penguin: 2017 
 
Sedan läste jag en annan bit nu på morgonen som fick mig att le - inte för att huvudpersonerna är så himla jobbiga och svartsjuka hela tiden, utan för att jag tror att Lou har rätt här. Jag vet inte hur många pocketböcker jag har gett bort av exakt denna anledning under åren mellan 20 och 30... ;-) Här ringer Lou sin kille Sam som är kvar hemma i England medan hon är i New York och jobbar. Han har just fått en ny ambulansförarpartner och hon har just kommit hem från en fest - där hon, som kuriosa, sprungit på Josh. 
 
 
"'I might be. A little Did you say you were reading?' 
'Yup. A novel.' 
'Really? I thought you didn't read fiction.' 
'Oh, Katie got it for me. Insisted I'd enjoy it. I can't face the endless inquisitions if I keep not reading it.'
'She's buying you books?' I pushed myself upright, my good mood suddenly dissipating.
'Why? What does buying me a book mean?' He sounded half amused. 
'It means she fancies you.' 
'It does not.' 
'It totally does.' Alcohol had loosened my inhibitions. I felt the words coming before I could stop them. 'If women try to make you read something it's because they fancy you. They want to be in your head. They want to make you think of stuff.' 
I heard him chuckle. 'And what if it's a motorcycle repair manual?' 
'Still counts. Because then she'd be trying to show you what a cool, sexy, motorbike-loving kind of chick she is.'
'Well, this isn't about motorbikes. It's some French thing.' 
 
Ur Still me av Jojo Moyes, Penguin: 2017 
 
 
Fler Smakebitar finns att läsa hos Astrid Terese!
 
Boken finns som ljudbok hos en leverantör nära dig,
om du orkar med bruten polskengelska i elva och en halv timme.
 

Guidebokens historia - i 1000 år

 
Igår föreläste Anna Blennow på Göteborgs Litteraturhus (i samarbete med Folkuniversitetet) om guidebokens historia. Blennow har varit projektledare för ett arbete kring guideböcker över Rom sedan 800-talet - otroligt fascinerande! En riktigt trevlig kväll. 
 
Innan föreläsnngen blev det crêpes på Tommys Crêpes och Café - en ny pärla och en fin sådan för rackarns vad gott det var. Rekommenderas varmt!