Den sextonde veckan i ordningen

Tänk, nu arbetar vi två hela veckor innan det blir kortvecka igen. Då är det förvisso två tredagarsveckor i rad, vi har ledigt på Valborg i år. Men en av dessa hela veckor har faktiskt gått, och här är några bilder. 
 
 
Utsikt från ett mötesrum i onsdags, innan resten kom. Det är stiligt, det är det. 
 
 
 
Lunchpromenad, också i onsdags. Den dagen lyckades jag med konststycket att pipa iväg till biblioteket på förmiddagen när jag hade en stund över... bara för att upptäcka att de öppnar sent på onsdagar. Dubbla promenader den dagen, alltså ;-) 
 
 
Okristligt tidig morgon i torsdags, när jag tränade före jobbet. Det är otroligt skönt då, men hoppsan vad trött man blir framåt eftermiddagen. 
 
 
Här byggs det Dome of Visions utanför Lindholmen Science Park. Det är fint att jobba så att det finns lite natur och saker som händer i närheten, tycker jag. 
 
 
Igår bestämde jag att det var vår medelst blommor i håret och barfota i tygskorna. Och det var ju vår, det var hur skönt som helst redan klockan sju. 
 
 
 
En liten improviserad picnic i Kungsparken igår efter jobbet följdes av Suranjana GhoshFolkmusikkaféet. Suranjana spelar tabla och ska framträda på Konserthuset nästa fredag, detta var lite uppvärmning inför det. Mycket fascinerande! Video finns på min instagram
 
      
 
 
 
 
Idag inleldde jag med hårfärgning och Snapchatlek till Ring så spelar vi. Jojomensan! 
 
 
 
 
 
Detta linne följde med hem från England. Bilden tog jag av misstag men tja, varför inte. 
 
 
Fick syn på en hjärtformad liten våt fläck på väg till Ica för proviantering och förvandlades genast till Agneta Sjödin och gick tillbaks för att fotografera. 
 
     
 
 
 
 
Det bar av till Tuve, där biblioteket stod värd för Lilla Författarmässan! Först lyssnade vi till Karin Edvall, som berättade om sin senaste roman Skärvor av glas - men jag blev mest sugen på Med den ondes hjälp, som handlar om en kvinnlig mörderska i Göteborg för länge sen, som hävdade i rätten att hon hade fått hjälp av den onde själv i sitt brott. Därefter följde Maria Stoltz och Hanna Bendz, som tolkade Karin Boye och Harriet Löwenhielm med gitarr, cello, sång och lite prat. Fint! Även här finns ett klipp på instagram
 
 
 
 
 
Sedan en sväng kring Backaplan - såväl butiken med 1000 godissorter som Hyllis och Emmaus. Jag fick med mig lite böcker minsann, och ombesörjde att dessa två stöttepelare i samhället fick stå tillsammans och språka lite i hyllan. 
 
 
Även Backaplan är vackert såhär års! I alla fall när vi hade tagit oss ur buren som var den inhägnade parkeringen utanför Elon. 
 
 
Väl hemma hittade jag ett snyggfilter på Instagram. Såhär tjusig och slät är jag inte men en kan ju låssas. Och håret är väl ganska verklighetstroget! Annars har jag fixat matlådor, lagat middag, tvättat lakan och träningskläder och tittat med ett öga på Stjärnornas stjärna. Och värmt samma kaffe tre eller fyra gånger. Imorgon blir det kaffe på Operan följt av foajékonsert, därefter lunch och sedan Konst på bio: Hitler versus Picasso

Normandie (et Paris et Jersey), j'arrive!

 
För någon månad sedan började jag fundera på semestern. Sugen på Frankrike, vilket jag har varit ett tag, men visste inte riktigt hur och vart och så vidare. Provence och Rivieran lockar förstås, men är ohyggligt dyrt och det finns inga särskilt bra grupp- eller paketresor under sommaren som inte kostar typ 25000:-. Och egentligen är jag mer intresserad av Atlantkusten denna gången. 
 
Så hittade jag denna varianten hos Rolfs buss. Kunde fortfarande inte riktigt bestämma mig, dock, men när jag väl hade bestämt mig i veckan som gick upptäckte jag att det inte fanns några enkelplatser kvar. Suck! Dock har jag mailat med dem de senaste dagarna och bett dem se om det går att lösa. Hade inte hört något när jag gick från kontoret idag och satt sedan med Metta i Kungsparken och gnällde över detta över bagel och vitlöksost. Behöva vänta en hel helg på besked som kan vara en besvikelse, liksom! 
 
Då surrade det till på handleden och bannemig, om det inte var Jacob från Rolfs som glatt meddelade att det var inga som helst problem. Hurra, vad glad jag blev! Har även varit sugen på Kanalöarna länge och Paris är ju sannerligen aldrig fel heller... 
 
 
Så om exakt tre månader, på dagen, bär det av! 
 
Första dagen är i stort sett bara resa, inklusive Rödby/Puttgarden-färjan. Övernattning sker i Bremen - jag vet inte om det finns något att kika på där, men det är inte omöjligt! 
 
Andra dagen är också mest resande, med stopp för lunch i Belgien. Jag läste lite omdömen och det verkar som om man kan få se Waterloo också, om man har tur! Natten spenderas i Rouen. 
 
 
 
På tredje dagens förmiddag är det fri tid till att utforska Rouen. Kolla katedralen! Åh, vad spännande det ska bli. Det var även här Jeanne d'Arc brändes på bål då det begav sig. Härifrån reser vi vidare till Caen, där vi bor centralt i två nätter. 
 
 
 
 
Fjärde dagen innehåller en heldagsutflykt till olika platser på den normandiska kusten, bland annat Omaha Beach där de allierade steg iland på D-dagen 1944, amerikanska krigskyrkogården och Sainte-Mère-Église, där en fallskärmsjägare landade på kyrkans torn under landstigningen. Starka platser. 
 
 
 
 
Dag fem - Bayeuxmuséet med den berömda tapeten som bland annat berättar historien om slaget vid Hastings, och ett stopp vid Mont Saint Michel på väg mot lilla St. Malo, som egentligen hör till Bretagne (men jag tänker inte tala breton). 
 
 
 
Dag sex - Jersey! Åh, det ska bli helt fantastiskt. Halvdags rundtur och eftermiddagen fri för strövtåg och häng i St. Helier. 
 
 
Dag sju styr vi kosan mot Paris - via Monets trädgårdar i Giverny. Åh, jag kan knappt tro att det är sant! Väl i Paris bor vi i Montmartre, inte långt ifrån där jag bodde sist jag var där. De som vill kan gå på kabaré på Moulin Rouge men det tror jag att jag hoppar. 
 
 
Dag åtta är en heldag i Paris - antingen rundtur med lokalguide eller fri hopp och lek. Jag får se hur jag gör, det beror lite på vart kosan styrs. Eftermiddagen är fri och även om jag bara varit i Paris en gång tidigare känner jag ändå att jag skulle våga röra mig själv under en dag. Men det behöver jag ju inte bestämma nu! På kvällen blir det båttur på Seine efter middagen, för den som vill - det låter hemskt trevligt om vädret är fint! 
 
Nionde dagen är Paris till Hannover och tionde Hannover och hem. 
 
Gissa om jag redan börjat räkna ner? Är så otroligt pepp på detta! 

Vit krypta av Mariette Lindstein

 
Mariette Lindstein gjorde stor succé och tog Sverige med storm med trilogin som tar sin början med Sekten på Dimön - romaner inspirerade av hennes egen långa tid som medlem av scientologirörelsen. Detta är första boken i en tänkt serie, fristående från Dimön med med somliga gemensamma beröringspunkter - såsom sektmentalitet och manipulativa män. 
 
Alex och Dani är tvillingar. Deras föräldrar lämnade Sverige för att ansluta sig till en sekt när de var i tonåren, och sedan dess har de klarat sig själva med visst stöd av sin moster. En midsommarnatt när de är 22 år gamla försvinner Dani spårlöst på väg hem från en fest. I flera månader letar man efter henne utan minsta uppslag och till slut får Alex ett sammanbrott och hamnar, katatonisk, på psykiatrisk avdelning på sjukhuset. När hon skrivs ut har hon, trots omgivningens råd att släppa det hela, endast en sak i sinnet - att hitta Dani. Hon måste uppenbarligen ta saken i egna händer nu. 
 
För att kunna klara sig ekonomiskt söker hon, och får, jobb som assistent på en exklusiv dejtingfirma. Det är mycket som verkar underligt, men hon får en otroligt bra lön för att arbeta deltid och blir snabbt lyckad på arbetet. Men det känns konstigt. I ett rum på företagets huvudkontor känner hon starkt av Danis närvaro, och märkliga saker börjar hända även hemma. 
 
Parallellt med detta följer vi Dani, och får i mindre bitar reda på vad hon genomgår där hon finns. Där även hon känner systerns närvaro, och hennes känslor och tankar. 
 
En mycket spännande roman som jag läste i några få svep. Man måste helt enkelt få reda på vad som händer, och även om berättelsen knyts ihop på ett bra sätt vet jag ju att det kommer en bok till och säkert fler - vad kan tänkas hända härnäst? Jag förstod ganska tidigt åt vilket håll det barkade, men det gjorde inte läsupplevelsen mindre spännande - för jag visste ju inte hur. Skickligt skriven psykologisk thriller - jag är säker på att denna trilogi kommer att bli lika populär som böckerna om Dimön. 
 
Tack till Forum för recensionsexemplaret. Boken finns att köpa här eller här