Tematrio: Udda karaktärer

 
Denna veckan önskar LyranBerätta om tre bra romaner som kretsar runt en eller flera lite ovanliga, udda personer! 
 
Och åh, vad roligt det var att fundera på detta! Min första tanke var faktiskt just Eleanor Oliphant, som Lyran själv har med i sin lista, men jag hoppade över henne för originalitetens skull och landade till sist i...: 
 
   
   
 
Holly Golightly i Truman Capotes underbara kortroman Breakfast at Tiffany's är sannerligen en udda fågel - okonventionell, sökande, älskvärd och mystisk. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den men jag tröttnar aldrig. 
 
Hannah Green and her unfeasibly mundane existence av Michael Marshall Smith finns en hel hög udda karaktärer. Titelkaraktären själv är en av dem, men även farfar, Djävulen och den grinige impen skulle jag vilja sortera in som udda. Och ljuvliga. 
 
Brideshead Revisited av Evelyn Waugh är en sådan där klassiker som jag kom över hela tiden, inte minst i Linda Skugges texter på nittiotalet, men som jag absolut inte trodde var något för mig. Men så köpte jag den på ren impuls för ett antal år sedan och blev helt såld. Särskilt förtjust blev jag förstås i Sebastian Flyte och hans nallebjörn Aloysius - två sannerligen udda karaktärer. En helt fantastisk roman! 

Smakebit på söndag, 25 februari 2018 - Doften av en man av Agneta Pleijel

 
Sköna söndag! Det blev ganska sent, med mycket intryck igår - men Belle and Sebastian på Gothenburg Film Studios var fantastiskt! <3 
 
 
Så jag tog en ganska långsam, stillsam morgon. Låg och läste länge, och åt ett par uppvärmda pannkakor med ett par baljor kaffe till frukost innan en tripp ner på stan - jag hade biblioteksböcker att lämna tillbaks, men hoppades även på att få tag på en käck förvaringskorg för garn och liknande - och hade tur hos Flying Tiger! Mycket nöjd. 
 
 
I och med korgen valde jag bort föredraget på biblioteket som jag eventuellt hade tänkt gå på - det hade blivit otympligt i hörsalen - och åkte hem via Ica istället. Har spenderat eftermiddagen med tvätt, matlagning och lite allmänt fix - och läsning, förstås! Agneta Pleijels Spådomen har varit en av mina böcker den senaste veckan och jag skulle ljuga om jag sa att jag varit otroligt engagerad... men jag ville läsa den innan jag plockade upp Doften av en man. Den har jag alltså börjat på idag - och jag är väldigt mycket mer engagerad! 
 
 
 
"Hundmannen drar med henne till en bakgård i Haga. Han har lagt märke till en överbliven skinnsoffa som hon kunde behöva. De gå dit med hundarna. Det är mörkt och soffan är täckt av ett djupt lager snö. Hundmannen knackar på en dörr och en ljushårig ung man kommer ut på gården. 
 
Han är författare, meddelar Hundmannen. Med en spade frilägger de soffan. 
 
Den har stått ute i många vintrar och ser ganska medtagen ut. De drar hem den till henne på en kärra och baxar upp den till lägenheten och hon bjuder på te. Författaren är skygg och sympatisk och talar om William Faulkner. Hon går till Dicksonska och lånar ett antal romaner av Faulkner." 
 
Ur Doften av en man av Agneta Pleijel, Norstedts: 2017 
 
 
 
 
 
Fler Smakebitar finns att hitta hos Astrid Terese

Avtackning på Space62

Igår tackade vi av Maria S på Swedish Tastes restaurang Space62. Fantastiskt trevligt och riktigt god mat! 
 
 
En liten "taco" med löjrom och annat gott... 
 
 
Råbiff med tunt, tunt hyvlade champinjoner. 
 
 
En lufttorkad, eller kallrökt, skinka med valnötsolja. Otroligt god! 
 
 
Torsk eller kanske skrei, panerad och fint smaksatt med böngroddar och frön i salladsblad. 
 
 
Regnbågslax med avokadoglass, strimlad gurka och salladslök och koriander. 
 
Jag missade efterrätten då jag skulle iväg på mycket mysig thrillerkväll på PocketShop på Kungsportsplatsen, men ser fram emot att få höra mer om den av kollegorna under dagen... :-)