De kallade mig Gud av Stefan Schwarz med Mats Olsson

 
 
Jag lyssnade på denna, i hopp om att den skulle vara någon sorts kombination av Det är bara lite cancer (utan cancerbiten, då, men berättelser, skrönor och sådant ur fotbollskarriären) och Ha de' gott  utan twittrandet. Typ. Till viss del är den ju det. Dock utan humor och med en plötslig, märklig attack av vaccinmotstånd då han är övertygad om att sonens autism beror på ett MPR-vaccin i Florens. 
 
Jag tycker väldigt mycket om Mats Olssons egen roman De ensamma pojkarna, där jag inte alls tänker på att han är journalist och skriver som en journalist. Missförstå mig rätt, det finns naturligtvis journalister som skriver mycket bra prosa också, men det är då inte alla. Här blir det väldigt tydligt, dock, att Olsson först och främst är sportjournalist. 
 
Så. Ganska tråkig, ganska dåligt skriven, ganska självgod (som titeln kanske hintar om) och ganska tjatig. Tyvärr! Några ljusglimtar dock, det var liksom inte slöseri med tid, men jag kan inte påstå att jag rekommenderar den heller. 

Och kvar stod en röd resväska av Mari Åberg

 
 
Detta var en cirkelbok för Varmprat i januari. Jag har haft den sparad i Nextorys app sedan den kom ut, tror jag, men inte kommit mig för att läsa. Som så ofta är fallet! 
 
Hanna växer upp i en fin familj i Långedrag, Göteborg, på 30-talet. Hon har en priviligierad tillvaro och drömmer om att få flytta till Köpenhamn och studera till modist en dag. Men så sker katastrofen när hon är 13 år - hennes mamma går bort och pappan gifter om sig med en mycket yngre kvinna, som sparkar ut Hanna. Med hjälp av en väninnas mamma får hon arbete och hjälp till boende i Stockholm och så bär det av. Vi får följa Hanna i många år, genom sorger, kriser och förtvivlan men även stor lycka och glädje. 
 
Jag vet inte om det är något fel på e-boken, men jag saknar ungefär femhundra kommatecken. Dessutom tycker jag att dialogen är ganska märklig på sina ställen. En bra historia är det dock, intressant med olika perspektiv på kvinnor och vad de fick göra "förr i tiden", den flöt på och det finns ett gott driv i berättandet. 
 
Boken finns att köpa här eller här

How to cope with Mitchell and Webb av David Mitchell och Robert Webb


 
Detta är, förstår jag i efterhand, ett utdrag av kapitel ur denna boken - just de kapitlen där David Mitchell och Robert Webb tipsar om hur man bäst handskas med, hanterar och står ut med diverse saker här i livet. En timmes lyssning, flera höga skratt och flera saker att fundera på. Gillar du Mitchell och Webb (och / eller Peep Show) kommer du att gilla att lyssna på denna! 
 
Finns i en app nära dig!