Att leva och dö som Joe Strummer av Marcus Birro

På åttiotalet hade vår huvudperson ett punkband ihop med ett gäng killkompisar - The Christer Petterssons. En av dem var Frank Öster. Sedan dess har huvudpersonen flyttat från barndomsstaden Göteborg, men nu är Frank Öster död och det är dags att återvända till fosterstaden, med skräckblandad förtjusning och hatkärlek. 
 
Huvudpersonen har levt på bidrag, flyttat från stad till stad och mellan olika kvinnor, fått en bonusson vars mor han gjort slut med men bonussonen Tobias finns fortfarande kvar och vill gå på fotboll och hänga, det har druckits en del och brötats en del men nu åker kostymen på och tåget går mot Göteborg. Det är dags att starta upp The Christer Petterssons igen, för att spela på Frank Östers begravning. 
 
Jag tyckte mycket, mycket mer om denna boken än jag trodde att jag skulle göra - jag lyssnade på den, i inläsning av författaren. Den är inte perfekt - den är lite pratig och jag blir lite irriterad på diverse skeenden, men det är en sådan fin kärleksförklaring till underbara Göteborg, och en väldigt fin skildring av vänskap och kärlek och nostalgi. Full av musik och klubbar och gator och torg - jag lyssnade på största delen av boken på resor genom stan, till och från jobbet, till någon aw, till ett möte, whatever - jag vet precis var "konditoriet på hörnet" är, jag vet hur det såg ut utanför kompaniet och hur "tänk på döden"-skylten utanför Östra Begravningsplatsen ser ut. Så himla, himla fint. 
 
Riktigt bra alltså - missa inte. Boken finns att köpa här eller här

Hemester är också härligt

(null)

Ja, det var inte alls dumt att sova i sin egen säng! Klev dock upp tidigt för att tvätta alla kläder (mycket praktiskt att bara plocka direkt ur resväskan, kom hem efter 22 igår så det var ju bara att borsta bissingarna och krypa till kojs), och vid halv tio dök J upp med frukost. Sedan bad! Mulet men varmt, vilket innebär rätt så tomt på stranden men alldeles lagom i vattnet. Så himla skönt! 

Sedan bar det av ner på stan (efter ombyte, jag åker inte till stan i baddräkt) för att hämta en bok som jag har väntat på i flera månader på biblioteket samt lämna tillbaks en hel hög, lite shopping och fika på Espresso House (deras iste är inte av denna världen). Ikväll tar vi med middagen till stranden - jag har planer på minst två bad till. 

Det är alltså inte så dumt att ha semester på hemmaplan heller, det är det inte 😉 På onsdag vid lunch bär det av till Hunnebo till på lördag kväll, det blir lite släktträff och bad och häng och lite allt möjligt. Blir fasligt gött det med! 

Smakebit på söndag, 29 juli 2018 - På Chesil Beach av Ian McEwan

 
En snabb Smakebit idag, för vi ska äta sista frukosten om tio minuter - jag läser På Chesil Beach av Ian McEwan, vilket är den första bok av honom jag läser, av någon anledning. Gillar otroligt mycket! Den handlar om de unga nygifta Edward och Florence, som befinner sig på smekmånad på Chesil Beach på engelska sydkusten men har stora besvär med det här med bröllopsnatten... nu har de ätit färdigt sin ganska obekväma middag och funderar på om det börjar bli dags att gå och lägga sig. 
 
Så utsökt skriven, det är inte klokt! Jag hinner inte skriva ut texten så jag ber eventuella synskadade läsare om ursäkt - jag fixar det ikväll eller längre fram! 
 
 
Ur På Chesil Beach av Ian McEwan, Brombergs: 2016 
 
 
 
Fler Smakebitar finns hos Astrid Terese
 
 
En sista vy från Tyskland - Hannover, närmare bestämt - och på återhörande från gamla Svedala <3 
 
 
Ha en fin dag!