Liv i överflöd av Kristina Appelqvist

 
Åh, jag kan inte få nog av Kristina Appelqvist. Nu läser jag ju serierna lite om varandra eftersom jag, när jag började med serien om Helena, inte kände till serien med Emma som huvudperson. Men det gör ingenting alls, faktiskt. Jag ser ju åtminstone till att läsa böckerna i respektive serie i ordning! 
 
Nu är det dags för möhippa för en doktorand på vårdinstitutionen på Västgöta Universitet. Man har engagerat en av de högt uppsatta professorerna på institutionen att agera död på ett obducentbord för att skrämma den blivande bruden som tror att hon ska "obducera" ett skelett - men det visar sig att professorn som ligger på bordet är död på riktigt. Den mördade är en av de inflytelserika bröderna Wackerfält, Konrad och Hugo - och till en början vet man inte ens vilken av dem det är... 
 
Samtidigt dyker nya ledtrådar upp kring en poet som försvann från Skövde för 35 år sedan. Polisen pusslar och letar, men går hela tiden bet. 
 
Och parallellt med det hela är Emma och Filip nygifta. De försöker att inte låta privatliv och jobb blandas ihop för mycket, men då Emma är rektor på universitetet blir hon onekligen inblandad i polisens arbete. Filip får dock inte delta i utredningen eftersom han är gift med just Emma, och åläggs att arbeta med poetfallet istället. Jag gillar verkligen berättelsen om Emma och Filips privatliv - den är trovärdig och lättsam. 
 
Och det är en riktigt skicklig pusseldeckare. Visst får läsaren även här vara så god att koppla på sin suspension of disbelief - men läser du en deckare är du säkert inställd på det ändå. Jag gillar skarpt! Ljudboken är inläst av Linda Norgren - mycket behaglig. 
 
 
Boken finns att köpa här eller här
 

Hungrig på allt av Mikaela Väistö

 
Mikaela - eller Micah - blev lite av ett fenomen i bloggvärlden för ett antal år sedan när hon fick sin dotter Kelly strax efter sin 14-årsdag. Jag har läst bloggen lite av och till genom åren och fascinerats av henne - det är inget vanligt tonårsliv hon har levt. Fullt av övergrepp, droger, ätstörningar och annan psykisk ohälsa - fruktansvärt. 
 
Hennes berättelse behöver definitivt nå ut - men det är så synd att hennes bok blev en egenutgivning, till synes utan redigering eller korrektur. Detta är en helt förfärligt dålig text. Inte ens inlagan är bearbetad så det är väldigt rörigt. Mitt hjärta blöder för Mikaela - hon verkar ha kommit på fötter nu och det unnar jag henne verkligen, men trots det - vilket liv. Hade det varit nu finns det flera förlag som hade nappat på denna berättelse om man ska döma av vilka oerhörda biografier som somliga förlag plockar upp - och Mikaela hade förtjänat att få fram sina ord. 

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

 
Åh, vad roligt det är med Selmacirkeln! I tisdags träffades vi och diskuterade Kejsarn av Portugallien. Jag läste ut den för ett par helger sedan och älskade den verkligen. Dessutom var det roligt att äntligen läsa min vackra utgåva som jag fick av Ugglan & Boken i pocketutlottningen på läsretreatet förra året! 
 
De flesta känner säkert till berättelsen - Jan i Skrolycka namnger sin enda dotter Klara Fina Gulleborg efter solen, och hon blir mycket riktigt sin fars ögonsten. Hans liv får en mening när han blir far, och han och dottern håller ihop under hennes barndom. Hon är så klok och redig och en riktig stolthet för föräldrarna. Men när deras husbonde dör i en olycka och den nye ägaren av torpet vill avkräva dem på stora summor pengar som de inte har erbjuder sig Klara Fina - eller Klara Gulla, som hon kallar ibland - att resa till Stockholm för att få ihop pengar. 
 
Men när dottern försvinner till huvudstaden och dess lättsinnighet tappar Jan förståndet fullständigt. Han går in i en psykos, han blir Kejsarn av Portugallien med sin kejsarinna långt bort i Stockholm, och det blir många förskräckliga, tragiska år för honom innan dottern till slut återvänder, efter femton år. 
 
En underbar berättelse. Otroligt sorglig, förstås, men så full av berättarglädje. Det är definitivt min favorit utav de tre Selmor vi har läst hittills i år - kanske delvis för att den är föredömligt kort och inte så svår att ta sig igenom, men hur det än är upplevde jag så mycket läsglädje med denna. Fint! 
 
 
Boken finns att köpa här eller här