Fem snabba om påsken

 
Jag har inte varit med på Kulturkollos veckoutmaningar på sistone, men just som jag tänkte att jag ska skärpa mig dök veckans upp i mitt flöde - i ett enkelt och behändigt format, dessutom! Här kommer alltså fem snabba om påsken
 

långfredagslugn eller påskaftonsfest

Nog för att jag tycker att det är härligt med påskfirande och god mat och så, men i år längtar jag efter lugnet. Läsa, vila, promenera, läsa, se på tv, skriva, sticka, läsa... ja, ni fattar. (I och för sig är jag just nu inne i en väldigt energisk period när jag väl är vaken, så det kan mycket väl hända att jag orkar med lugnet i max ett par timmar, men det ger sig det med ;-)) 

dragé-ägg eller mandelägg

Absolut mandel! De är ju dessutom så fina, de där pastellfärgade Anthon Berg-arna. 

påskhare eller påskkärring

Självfallet påskkärring. Här är jag, kanske... 1991, som påskkärring. Undrar var det förklädet är, det är ju oerhört gulligt. 

 

picka ägg eller rulla ägg

Jag har aldrig gjort varken eller, det jag tror. Jag äter gärna ägg. Målar dem, tja, varför inte. Men picka eller rulla har jag nog aldrig gjort, dock är ju picka ett skojigt ord så det tar vi. 

påskmust eller påsköl 

Påskmust, alla gånger! (En rolig sak - jag har en kinesisk kollega som älskar must. Hon vet att det finns på både jul och påsk, och därför heter drycken numera "julpåsk". Logiskt, n'est-ce pas?) 

Svart sommar av Maria Lang

 
Detta är en av mina favoriter bland Lang-böckerna där Puck och Einar saknas. Ett lagom stort persongalleri och mycket sommarkänsla - det gillar jag. 
 
Vi befinner oss i Skoga under högsommaren. Christer Wijk har semester och är hemma hos mamma Helena tillsammans med Camilla, blir lite ompysslad och röker mycket pipa. Och det är ju lägligt att han befinner sig just där, förstås, för naturligtvis är det rackartyg på gång. 
 
Den unga journalisten Bettina har fått jobb på Skoga-Posten under sommaren - och blivit mycket förtjust i den unge Per-Erik, båtägare och nymuckad son till bygdens starke man, fabrikör Torgny Welin. Under en middag på Stadshotellet blir Bettina bekant med Karen Rodhe, turist från Köpenhamn. Men dagen därpå, när Karen bjudit Bettina på middag, dyker hon inte upp - och är till synes spårlöst försvunnen. På hotellet har hon bett dem hålla hennes rum på obestämd tid - men var kan hon vara? Vi vet att hon gick ut mitt i natten till ett avtalat möte - men hon lämnade såväl kappa som handväska. Och ingen kvinna reser bort utan sin handväska! (Just det där med handväska är viktigt i denna boken...) 
 
Tur, som sagt, att Christer finns i närheten, även om han får hjälp av länspolismästare Anders Löving också. 
 
Rappt, lagom spännande och välskrivet. Bra! 
 
 
Tyvärr är det svårt att få tag på böckerna - men i Göteborg finns den på biblioteket. Tyvärr i storstil, men man vänjer sig faktiskt ;-) 

Kvinnan på bänken av Anna Jansson

 
Jag hör ibland att folk tycker att Maria Wern-deckarna börjar bli tråkiga. Jag tycker inte det! Jag tycker att de är wysiwyg (what you see is what you get) och inte särskilt överraskande, men jag ser ändå alltid fram emot en ny bok. Detsamma gäller för Mari Jungstedt och Viveca Sten. Underhållande, lättläst, sällan för komplicerade persongallerier. Det klickar för mig. 
 
Kvinnan på bänken är alltså den senaste i serien om Gotlandspolisen Maria Wern och hennes kollegor. 
 
Jesper Ek är kär igen - i ännu en rödhårig skönhet. Men den senaste i raden, Julia, döljer något och innan han vet ordet av är Ek mordmisstänkt. Samtidigt händer märkliga saker i prästgården i Lärbro, där den unga prästen Alva har mottagit hot. Diakonen Ragnar är orolig för att hon inte verkar ta hoten på allvar och när Alva plötsligt försvinner och Maria hittar klippböcker om henne som Ragnar gjort blir det skarpt läge... 
 
Historien utspelar sig förstås på Gotland, på en plats där modergudinnan dyrkats sedan stenåldern - gudinnan med ormar i sina händer. Har hon och hennes kult någonting med allt detta att göra? 
 
Det är ruskigare än vanligt, tycker jag - det gör absolut ingenting. Snabbläst och lagom spännande. Bra och som förväntat!  
 
 
Boken finns att köpa här eller här