Om du såg mig nu av Sofia Nordin

 
Detta är bok nummer fyra i Sofia Nordins dystopiserie om ungdomarna som blivit kvar när en märkvärdig sjukdom tagit död på nästan hela svenska folket. Du kan läsa om första boken, En sekund i taget här, och andra och tredje som heter Spring så fort du kan och Som om jag vore fantastisk här
 
Nu är det Esmael som berättar. Han har tidigare träffat ett par av ungdomarna vi träffade i tidigare böcker men är nu ute på egen hand. Denna delen är mörkare än de tidigare och det är praktiskt taget helt omöjligt att sluta läsa - jag läste i två sjok och det var endast för att jag somnade ifrån den en natt. 
 
Riktigt, riktigt bra, även för mig som inte älskar övernaturligt och dystopier. Antagligen för att detta är en dystopi som jag på något sätt kan tro på, utan övernaturliga inslag och även att vardagen finns kvar. Coop finns kvar, och våffelmix och konserver. Det blir trovärdigt och det är väldigt lyckat. 
 
Boken finns att köpa här eller här

En debutants dagbok av Wera von Essen

Ett fantastiskt språk håller mig kvar här - men jag vet inte riktigt vad jag tycker. Detta är en extremt personlig beskrivning av sig själv, kan man säga, alltså bokens egen tillkomst. Jag blir lite trött på skildringar av Daime och knark och fyllor, det imponerar inte på mig och ja, jag blir bara trött. Jag tycker att en redaktör hade kunnat vara betydligt mer brutal och jag förstår nog inte allt. 
 
Samtidigt. Språket. Drivet. Och inbjudan att komma en ung kvinna så in på livet - dessa är ju fantastiska. Jag kunde inte sluta läsa, och jag längtade efter att plocka upp den igen. Jag fick en massa boktips boken igenom och jag tycker att det är häftigt och modigt att inte maskera folk i en bok - det var ju inga problem att hitta de riktiga författarna och andra kulturmänniskorna som nämndes i den löpande texten. Jag har redan plockat hem ett par stycken från bibblan
 
Och rekommenderar jag den? Ja, det måste jag göra, men läs med rimliga förväntningar och öppet sinne. Wera von Essen är klart otroligt begåvad, inte tu tal om det, och det blir spännande att se vad som kommer härnäst. 
 
Boken finns att köpa här eller här

I fel sällskap av Viveca Sten

 
Jag blev otroligt förvånad när jag insåg någon dag efter att jag lyssnat klart på denna att boken redan bearbetats för och sänts på TV4 - med vissa modifikationer, visserligen: Trodde att det skulle ta ett tag! Men det var ju tur att jag hade läst ut boken innan jag såg avsnittet åtminstone, det hade kunnat bli tråkigt.  
 
Vi pratade igår om böcker som otvivelaktigt är vad man förväntar sig - just det samtalet handlade om chicklit, men jag tycker att det är lite likadant med somliga svenska deckarförfattare - de är lagom och wysiwyg och får allt som oftast treor på Goodreads :-) Viveca Sten är en av dessa för mig, och det är absolut ingen förolämpning. Jag vet varför jag läser Viveca Sten (och Anna Jansson och Mari Jungstedt och Sofie Sarenbrant...) - för att bli underhållen utan att behöva tänka alltför mycket, för att få lite spänning och för att jag gillar deras huvudkaraktärer. 
 
I fel sällskap har dock ett djup som inte alltid hittas i dessa deckare, då kriget på Balkan spelar en stor roll. Jag har en nära vän som flydde till England från Sarajevo 1991, hon har berättat en del och det är naturligtvis fruktansvärt - här kommer en annan infallsvinkel. 
 
Nora Linde arbetar som åklagare på ekobrottsmyndigheten och står nu inför ett fall mot ledaren för en av Sveriges största narkotikaligor, som står anklagad för skattebrott. Hans fru Mina är på flykt från honom efter att ha blivit svårt misshandlad upprepade gånger. Hon är samtidigt ett nyckelvittne för Nora - men då måste hon övertygas om att vittna mot sin man. Minas familj hamnar i fara vid sidan av henne själv och det blir en rafflande historia i Stockholm med skärgård. 
 
Som sagt, jag vet vad jag får och jag blir inte besviken - men jag blir lite irriterad när folk är så himla dumma i huvudet. Ja, jag vet att det finns en massa anledningar till att folk agerar på korkade sätt men ibland blir jag fullständigt vansinnig. Om jag fattar att det där inte är någon bra idé borde väl de här välutbildade och vassa människorna förstå det också... ;-) 
 
Detta är den nionde boken om Sandhamn och den finns att köpa här eller här. Jag lyssnade via Storytel och förstår nu varför folk blir galna på Katarina Ewerlöfs smaskande, snyftande, stönande och så vidare. Så var det sagt också.