Smakebit på söndag, 27 maj, 2018 - Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

 
Jag är i Hunnebo i helgen och firar Mors Dag idag och mammas födelsedag som infaller imorgon men firas idag. Och igår. Man får pussla lite, helt enkelt! Idag är det lite svalaare och blåser lite grann men det är faktiskt bara härligt. Har badat båda morgnarna, tänk om man alltid kunde få starta dagen så. 
 
Men jag hinner läsa också! Igår läste jag Leah on the off beat av Becky Albertalli i några få svep, nu läser jag Tretton skäl varför och Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli, som ger oss dagens Smakebit. Jag tycker otroligt mycket om den hittills, men den är hjärtskärande och förfärlig. 
 
 
"Små fåglar satt på balkongräcket och tittade blint mot henne. De försvann inte av hennes rörelser. Marianne la sig på sängen igen. Ett koncentrat av fågelsång exploderade i falsett i några sekunder. Hon kände vågen. Innanför ögonlocken samma neongröna som utanför. Den maniska fågelsången. 
 
Den tryckande svenska sommaren släppte taget om henne som i ett plopp. Nånting flätades upp lite, om det var den svenska sommaren eller hennes muskler. Hon öppnade ögonen och såg spänningen kastas upp i rymden ovanför henne som former av ljus. Hon hade inte ätit något på länge och detta var lågt blodsocker. Men sen var det som om allt det där oroliga som blixtrade i luften, för första gången, i det här hotellrummet, dalade ner igen på fönsterblecket och på mattan, in i det femstjärniga, och försvann. 
 
Marianne blundade igen. Det var skönt att andas. Så somnade hon i München." 
 
Ur Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Natur & Kultur: 2018 
 
Fler Smakebitar finns hos Astrid Terese.
Vilka formuleringar, va? Boken finns att köpa till exempel här och här - om ni lyssnar på En varg söker sin pod som CRFN har tillsammans med Liv Strömquist finns även en rabattkod denna veckan, tyvärr kommer jag faktiskt inte ihåg den men lyssna själva, den är fantastisk. 

Ole Dole av M J Arlidge

 
Jag kom på ganska snabbt efter att  jag börjat läsa denna att jag hade blandat ihop M J Arlidge med S J Bolton, vars serie om Lacey Flint jag hade tänkt börja på. Men när jag hade kommit igång kändes det väl som om jag lika gärna kunde fortsätta - särskilt som jag blev lite nyfiken eftersom omdömena bland mina vänner på Goodreads var så otroligt varierade. 
 
Huvudpersonen är Helen Grace - ja, ni läser rätt, ännu en polis som heter Grace på Englands sydkust. Känns lite overkill, faktiskt. Helen Grace arbetar dock i Southampton snarare än Brighton, så det är ingen större risk att hon och Roy Grace är släkt. Märkliga saker börjar hända när människor tillfångatas i par - flickvän+pojkvän, mor+dotter, två kollegor, två prostituerade - och tas på platser där de inte kan komma undan förrän den ena dödar den andra. 
 
Helen Grace och hennes kollegor får en hel hög svåra fall på halsen - och de har det inte så himla lätt annars heller. Helen försöker bota en kollegas alkoholism genom att bara låta honom dricka när hon är med (??) och ägnar sig åt att bli piskad av proffs med jämna mellanrum, tydligen för att straffa sig själv för sitt tidigare liv. Mycket märkliga inslag. 
 
Storyn kunde ha varit ganska originell, men boken är så märkligt sammansatt att den goda idén går förlorad. Den är dock inte dåligt skriven, men jag är rädd att den inte är särskilt bra heller. Boken finns att köpa här eller här

I ett annat land av Mare Kandre

 
 
Mare Kandres I ett annat land kom ut för första gången 1984, och har nu kommit i nyutgåva hos Thorén och Lindskog. Det är tretton korta prosastycken ur ett barns perspektiv, utan den vuxna analysen och reflektionen. Barndomen framstår därmed som ett annat land, och det är underbar läsning. Så flytande, lätt magisk och en riktig verklighetsflykt. Mycket fint! Kan läsas av såväl ung som gammal med stor behållning, skulle jag säga. 
 
Här kan man läsa en intervju med Mare Kandre från 1983, vilket jag tyckte var mysigt - och boken kan man köpa här eller här