Smakebit på söndag, 18 november 2018 - Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman

 
Tiden går väldigt fort denna höst - vilket inte är något negativt i mörka november, förstås, men plötsligt är det dags för bokcirkel igen nästa söndag, boken är Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman som jag egentligen inte är intresserad av alls, men jag har börjat läsa den här på morgonen och det är därifrån dagens Smakebit kommer. Den är hyfsat intressant, får jag säga, inte riktigt lika tungrodd som jag trodde. Lyssnade en bit och Helena Brodin - Iris i Goda grannar, ni vet, läser och sjunger väldigt fint. Men det är fortfarande ingen bok jag skulle välja fritt - tänk, så nyttigt det är med bokcirklar. 
 
 
 
"Att min far var en skotsk lord tror jag ingen i dag vll förneka. Men här har de alltid haft bättre minne för att min morfar var en tjuv som kallades för Köttmickel. Man ger Hillevi förtjänsten av att jag blev lyft från mina omständigheter som var fattiga och den ska hon ha. Men lyft ur barndomshemmet blev jag första gången av en örn och det har man svårare att förlåta mig. 
 
Ändå drog man rätt länge nytta av detta faktum. 
 
Men så kom andra tider och det beslutades på en stämma att skylten skulle tagas ner. 
 
Som den märkvärdigaste i mina båda släkter, försåvitt jag känner dem, räknar jag inte lorden, utan Laula Anut eller Anund Larsson som han kallades härnere. 
 
Folk lyssnade gärna till hans visor och sjöng dem också. Men de ville inte alltid ge honom äran av att ha hittat på dem själv. Och ännu snålare med berömmet var de när det gällde historierna. Fast först efteråt. När han berättade dem glömde de bort att tugga. 
 
Barnamord tyckte de om och historier om bortförda flickor." 
 
Ur Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman, Albert Bonniers förlag: 1999 
 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Fler Smakebitar finns idag att läsa hos Astrid Terese
 
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Denna söndag blir en lugn sådan. Jag sov lite längre än jag brukar vilket var skönt, och om någon timme packar jag ner stickning och ett paket gnocchi och åker till J, kanske för att fortsätta se första säsongen av Vår tid är nu som vi började med igår (jag har sett den men ser gärna om, det är ju så BRA). Jag skulle ha fixat mina ögonfransar ikväll men har vaknat med en liten vagel eller något åt det hållet under vänster öga och har i samråd med min kära fransfixerska beslutat att skjuta på det. Känns dumt att hålla på att pilla med kemikalier och sådant kring ögat då, trots att det är under ögat. Better safe than sorry med ögon! 
 
Alltså ska jag ha ännu en lugn kväll hemma ikväll efter att J gått till jobbet vilket ska bli jätteskönt. Tror att jag ska laga en belugabolognese och få lite matlådor och kanske se klart på It's kind of a funny story som jag började se på Netflix igår kväll (innan mina ögon ramlade ihop framåt 21:30...). Trevlig söndag till er allihop! 

99 days av Katie Cotugno

Bok fyra i TBR-projektet! Det fick verkligen fart på mig efter att ha läst väldigt lite för att vara jag, under några månader.
 
Och ännu en bok som jag inte riktigt vet hur jag fick nys om, men det är roligt att det hittills är en ganska stor spridning i typen av böcker som dyker upp. Här fick jag även upp ögonen för hur mycket engelskspråkiga ljudböcker det faktiskt finns på Storytel - även denna varvade jag nämligen e-bok och ljudbok. Lite irriterande när de inte är integrerade, jag hade ljudboken i Storytel och e-boken i Apple Books eller vad det heter, men denna boken är, föga förvånande, uppdelad i 99 dagar så det är hyfsat lätt att hitta rätt ändå. 
 
Molly Barlow har gjort bort sig i sin lilla småstad - eller snarare blivit bortgjord - och valde att gå sista året på high school på internat, långt ifrån hemorten Star Lake och tisslet och tasslet. Men sista sommaren innan college har hon inte mycket att välja på - hon måste åka hem och bo hos sin mamma, den berömda romanförfattarinnan som är anledningen till att alla vet vad Molly har gjort. Hon svek sin pojkvän genom att få ihop det med hans storebror, och nu är alla emot henne. Särskilt brödernas syster Julia, som var Mollys närmaste vän förut men nu gör allt för att göra livet surt för henne. 
 
Naturligtvis finns det massor under ytan också, och det är väldigt trevligt att följa livet i Star Lake, tycker jag. Molly är en skön huvudperson med huvudet på skaftet och hjärtat på rätta stället, men hon är inte perfekt och polerad som vissa andra YA-hjältinnor i vissa andra amerikanska böcker. Hon börjar jobba på ett hotell som jag tänker mig väldigt likt The Dragonfly Inn i Gilmore Girls och får upp ögonen för vad hon vill göra med sitt liv, hon får nya vänner och bygger och förändrar relationer och det är en riktigt trevlig bok, allt som allt. Den har fått en uppföljare, 99 nights, och det skulle inte förvåna mig om jag läser den hyfsat snart också. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Not working av Lisa Owens

Bok tre i "Anna battles the TBR"-projektet och äntligen lossnar det på riktigt! Förr om åren läste jag massor av chicklit. Dels för att det alltid fanns att få tag på i secondhandbutiker för några pence, och dels för att de nya oftast fanns i mataffärerna i England för några pund. Det blev liksom väldigt ofta så att en bok slank ner när jag var och handlade lunch eller vad som helst, när de ändå kostade mindre än ett magasin eller en macka på ett finare hak. 
 
Brittisk chicklit är dessutom roligare än svensk och finns i större kvantiteter - här är det färre titlar, de kommer ut som inbundna och kostar tvåhundra spänn och de är helt enkelt inte lika bra. Sorry, I said it. Men Not working av Lisa Owens är garanterat en sådan som jag skulle ha plockat upp på Tesco Metro på Eastcheap och det var faktiskt väldigt roligt att vara tillbaks i genren!  
 
Här möter vi Claire, som bor i London tillsammans med sin pojkvän Luke som är på slutspurten av sin utbildning till neurokirurg. Själv har Claire sagt upp sig från sitt jobb inom PR och marknadsföring där hon inte riktigt trivdes, för att försöka ta reda på vad hon egentligen vill jobba med, innan det är dags att stadga sig och bilda familj. Luke stöttar henne i beslutet och till en början är hon ganska entusiastisk, men det tar inte lång stund innan motivationen falnar. Till råga på allt hamnar hon i konflikt med sin mamma - och har en väldigt besvärlig klängväxt utanför ytterdörren. 
 
Det är väldigt, väldigt roligt. Korta, rappa kapitel - ibland är de inte mer än någon mening långa, ibland flera sidor - med roliga rubriker och fyndigt innehåll. Somligt är på allvar, men som jag skrev om Montelius bok häromdagen så är det ju just i humor som somligt allvar kommer fram som bäst. Och vissa bitar - särskilt de som handlar om Luke - är så ömsinta och fina på ett alldeles underbart fint sätt. Call me soppy, men det är så gulligt. 
 
Detta är en av mina favoritsaker med boken, förresten - att sambon Luke är en så genuint fin kille. Oftast ska ju just sambon/mannen/partnern bli ett svin en bit in så att huvudpersonen tvingas genom någon sorts catharsis (hon ska gärna flytta ut på landet och öppna kafé/pensionat/flickskola) och hittar den sanna kärleken, men Luke är underbar praktiskt taget hela tiden. Det är väldigt trevligt, som omväxling! 
 
Och somliga av de små vardagsbetraktelserna är också fantastiska. Sådana där små funderingar som vi alla kan ha, om vardagliga ting och företeelser. Ett "kapitel" - det är bara ett par meningar - går ut på att lista ut om en liten grej på golvet är ett russin eller musbajs - bara en sådan sak! Just det har jag kanske inte funderat så mycket på, men nog har vi alla tittat på något på golvet någon gång och undrat vad det är? En tomatstjälk... eller en livsfarlig spindel? En godisbit eller en bit plast? Und so weiter. 
 
Jag tyckte jättemycket om Not working och skulle gärna träffa Claire och Luke igen. Hoppas jag får chansen! Boken finns att köpa här eller här. Jag lyssnade på delar av den i inläsning av Tuppence Middleton, vilket var mycket angenämt, det med.