Juliet, naked av Nick Hornby

Nick Hornby är något av en husgud hos mig, men jag har inte läst något nytt av honom sedan 2007, när Slam kom. Såväl Juliet, naked som kom 2009, och Funny Girl som kom 2014 har funnits på min läslista, men det har inte blivit av. Som så ofta är fallet! Och så dök Juliet, naked upp i min TBR-lista, och den tryckta boken stod mitt framför näsan på mig i hyllan. 

Trots det valde jag att lyssna på större delen av boken - trevligt nog är den inläst av tre olika personer, vilket blir väldigt bra i böcker där berättaren skiftar tycker jag. Den passar väldigt bra för ljudboksformatet. 
 
Vi träffar Annie och Duncan först. De kommer ifrån den lilla staden Gooleness vid norra Englands kust - men just när vi möter dem befinner de sig på en offentlig toalett i Minnesota. Enligt legenden var det här som rockstjärnan Tucker Crowe upplevde något som gjorde att han drog sig tillbaka från musiken och offentligheten. Han har ett stort följe på nätet som gör allt för att få reda på så mycket som möjligt om Crowe, hans liv och leverne, men ingen vet säkert vad han håller på med idag. Både Duncan och Annie är fans, men Duncan är särskilt fanatisk och driver en av de största fansidorna på nätet. 
 
En dag, efter att Duncan och Annie kommit hem från sin pilgrimsfärd, landar en CD i deras brevlåda. Annie plockar upp den och lyssnar, och det visar sig vara en unplugged-version av Tucker Crowes största succé, skivan Juliet. Duncan blir vansinnig för att hon inte väntat på honom, men till slut skriver de båda varsin recension på Duncans fansida - och plötsligt tar Tucker Crowe mailkontakt med en av dem... 
 
Jag tyckte så otroligt mycket om denna bok! Det är mycket brittiskt, mycket musik, mycket passion och mycket Hornby. Charmigt, vasst, roligt och väldigt välskrivet. Köp boken här eller här

Skam. Säsong 1: Eva av Julie Andem

Jag ä l s k a d e Skam när det gick, även om jag var helt övertygad om att det inte var min grej. Sögs in totalt efter bara några minuter av första avsnittet - fantastiskt bra, jag skulle gärna se om det. 
 
Nu släpps manusen i bokform, med bortplockade scener, regianvisningar och sådant och det är jätteroligt att läsa. Det ska erkännas att jag inte kommer ihåg allting ordagrant, men det spelar ju ingen roll - för då kan jag ta till mig de bortplockade scenerna som om de vore kanon ;-) 
 
Tyvärr är översättningen lite underlig. Flera gånger om tittar karaktärer till exempel "ledsamt" på någon annan, och liknande - men det får man tänka bort. Det är mest mysigt och trevligt att återse gänget och jag ser fram emot att fortsätta läsa dessa böcker vartefter de kommer. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Hej hej vardag av Louise Winblad

Jag har följt Louise Winblad på såväl blogg som Instagram så länge jag minns, men det har aldrig blivit att jag har läst hela albumet - men jag kom att tänka på det när jag var på jakt efter lite annat på den avdelningen på biblioteket och lånade hem det. 
 
Och det är ju så roligt! Och träffsäkert. Dock trorjag att det är tio gånger roligare för den som har barn och familj därhemma, för det är i den sfären det mesta cirkulerar. Men jag funderar mest kring detta med att jämföra sig. Vi pratade om det i ett sammanhang i förra veckan, hur jämförelse med andra på något vis aldrig är bra. 
 
Antingen tänker man "Ja, men jag är i alla fall bättre än HENNE på det här" eller "Okej, jag är sen men inte lika sen som HONOM!" och så vidare - alltså ger sig själv någon sorts högmodig position. Eller så tittar man på andra, som är bättre eller snyggare eller har det mysigare eller dricker godare smoothies, och sänker sig istället. Det blir ju aldrig bra, det där, och sådant tycker jag att Winblad sätter huvudet på spiken kring. Det ligger väl i människans natur, men det verkar bli extra nära till hands för föräldrar, där det alltid finns folk som anser sig vara bättre... 
 
Albumet verkar vara slutsålt, men kanske kan man bevaka till exempel här