2016: 218 - Den mörkaste hemligheten av Alex Marwood

Låt mig bara säga, som en inte särskilt långdragen sammanfattning - jag älskar Alex Marwood. 
 
Hon är så ofantligt skicklig. Jag har läst de två tidigare romanerna som är skrivna under pseudonymen och blivit golvad (de två tidigare är Onda flickor och Granne med döden) - och jag läste hennes kolumner i The Independent i många år. Hon heter nämligen egentligen Serena Mackesy och har varit verksam som journalist på 1990-talet. Eller ja. Hon hamnade på tidningen på 90-talet som vikarie för sekreteraren på TV-tablåsidan och blev kvar. Det gäller alltid att få in en fot! 
 
De tre böckerna är helt olika varandra i intrig och utförande, men de har något gemensamt - den krypande spänningen. Och hon gör det så bra. 
 
Den mörkaste hemligheten följer vi en sorts utökad familj - familj och vänner, kan man säga - under två helger. Den första helgen är under sommaren 2004, när treåriga Coco, del av ett tvillingpar, försvinner under en natt. Eller... gjorde hon verkligen det? Nästa helg är under sommaren 2016 (om jag räknar rätt) - när Cocos far hittas död på ett hotellrum i London. Vi får långsamt reda på vad som egentligen hände under den där helgen för tolv år sedan, genom olika personers perspektiv och berättelser. 
 
Och detta persongalleri! Vilken kavalkad av förskräckliga, hemska, egoistiska, giriga, jävliga typer, rent ut sagt! Och åh, så bra det är. Man fastnar något så oerhört i berättelsen. Ingenting är som man tror (även om jag hade mina aningar) och det är väl ett ypperligt betyg på en spänningsroman. Dessutom, dessa miljöer! Beskrivningarna av såväl Devon som Sussex är lätta att se framför sig - när vi besöker Cocos mamma och systers hem i Sussex förflyttas jag genast till en gammal kvarn där min gamla huskamrats pappa bor - det var längesen jag fick en miljö så klar för mig. (Upptäckte av en slump att jag var därnere för exakt tio år sedan - som tiden går!) 
 
Jag vill bara ha mer Marwood, gärna nu på en gång. Får försöka få tag på några av böckerna som hon skrivit under sitt riktiga namn när jag kommer till England om några veckor - även om de är en helt annan genre måste jag få mer. 
 
Tusen tack till Modernista för recensionsexemplaret! 
1 Monika:

skriven

En liten aning besviken blev jag på denna och tycker den var den svagaste av hennes böcker. Men oj så bra den var ändå :)

Svar: Ja, de är ju väldigt olika allesammans, men jag tycker att de är ungefär lika bra :D
Anna

2 Marie:

skriven

Ska snart läsa denna.

Svar: Hoppas du gillar!
Anna

Kommentera här: